Ultima luna de primavara si primele doua luni de vara vor aduce, in general, temperaturi si cantitati de precipitatii apropiate de normele multianuale, si doar in mai ploile vor fi mai prezente in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia regiunilor sud-estice, sudice si estice, potrivit prognozei meteorologice pentru intervalul mai - iulie 2015, publicata, vineri, de Administratia Nationala de Meteorologie si citata de Agerpres.

In luna mai, temperatura aerului va fi apropiata de normalul climatologic, mai ales in sud-est si local in sudul si vestul tarii. In celelalte regiuni, valorile termice vor avea valori sub mediile multianuale ale perioadei, de 14,9 grade Celsius. In aceeasi luna, cantitatile lunare de precipitatii vor fi excedentare in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia regiunilor sud-estice si pe arii restranse cele sudice si estice, unde se vor situa in apropierea mediilor multianuale. La nivelul lunii mai, media multianuala lunara raportata la perioada 1981-2010 este de 66,5 litri/mp.

In luna iunie, valorile termice vor avea valori apropiate de mediile climatologice in cea mai mare parte a tarii. Astfel, temperaturile medii vor porni de la 15 grade Celsius, in Oltenia, si vor ajunge la 21-22 de grade Celsius in Banat, Crisana, Moldova si Muntenia. Media multianuala a lunii iunie este de 18,3 grade Celsius. La capitolul precipitatii, prognoza arata cantitati lunare ce se vor situa sub normele multianuale local in sudul, sud-estul si estul teritoriului (intre 27 si 60 litri/mp), iar in regiunile centrale si nordice sunt posibile cantitati peste aceste norme, de pana la 107 l/mp.

Potrivit ANM, in iulie, temperatura aerului se va situa peste media climatologica a lunii (stabilita la 20,2 grade Celsius), in sud-est si local in sud. In celelalte regiuni se vor inregistra valori apropiate de normal, ce pornesc de la medii de 21 de grade Celsius si se ajung la 23 de grade Celsius. Totodata, cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate de normal, local, in regiunile centrale si vestice ale tarii (de la 67 la 102 l/mp), iar in restul teritoriului vor fi deficitare. Media multianuala a precipitatiilor pentru luna iulie este de 77,8 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.