Curtea Constitutionala va judeca pe 6 mai contestatia PNL privind hotararea Senatului referitoare la rezultatul votului exprimat in urma cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatului Dan Sova, informeaza Agerpres.

Amintim ca PNL a depus joi o sesizare la Curtea Constitutionala la hotararea redactata de Senat privind votul dat in 25 martie pentru cererea de incuviintare a arestarii lui Dan Sova. Hotararea respectiva fusese publicata in Monitorul Oficial miercuri seara, dupa mai multe zile de ping-pong prin Senat.

In textul acestei sesizari liberalii afirma ca Senatul ar fi trebuit ca, in hotararea redactata la solicitarea CCR, sa isi asume deiciza prin care incuviinteaza sau nu retinerea si arestarea preventiva a lui Sova.

"Constatam ca hotararea, astfel cum este redactata, e lipsita de decizia, fie ea de respingere ori admitere, privind cererea parchetului asupra careia Senatul avea libertatea sa se pronunte.

Consideram ca redactarea hotararii s-a facut cu incalcarea considerentelor Curtii Constitutionale, atestarea rezultatului votului dat cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan-Coman Sova, asa cum este cuprins in dispozitivul deciziei acesteia, neputand fi facuta printr-o 'hotarare de constatare' care lasa loc la interpretari. Senatul trebuia sa-si asume decizia prin care incuviinteaza ori nu retinerea si arestarea preventiva a senatorului in cauza.

Mai mult, Biroul permanent a transmis Comisiei juridice, in vederea redactarii proiectului de hotarare a Senatului, Decizia Curtii Constitutionale nr.261/2015, desi prevederile Regulamentului de organizare si functionare a serviciilor Senatului, aprobat prin Hotararea Biroului permanent nr.14/2013 privind structura organizatorica a serviciilor Senatului, cu modificarile si completarile ulterioare, dispun ca 'Serviciul proceduri si evidenta legislativa indeplineste urmatoarele atributii redacteaza proiectele de hotarari ale Senatului, precum si corespondenta asociata acestora'."

Liberalul Tudor Barbu a explicat ca articolele 1, 72 si respectiv 76 din Constitutie stabilesc cadrul legal referitor la incuviintarea cererilor de retinere si arestare preventiva cu privire la parlamentari.

"Articolul 1 din Constitutie spune ca aceasta carticica este sfanta. Nu poti face lege intr-o tara care se respecta fara sa tii cont de Constitutia acelei tari. Articolul 72 din Constitutie, la paragraful doi, spune ca senatorii si deputatii pot fi retinuti, perchezitionati si arestati doar cu incuviintarea Camerei din care fac parte. Al treilea lucru pe care il invocam din Constitutia Romaniei este articolul 76, paragraf doi, unde se spune ca legile si hotararile date prin vot de Senat si de Camera Deputatilor se fac cu majoritatea parlamentarilor prezenti - senatori sau deputati", a explicat acesta.

Un alt argument adus in discutie de liberali in contestarea adresata CCR vizeaza, potrivit lui Barbu, faptul ca Senatul nu constata, ci hotaraste.

"Hotararea, atentie, spune ca noi constatam. Senatul Romaniei nu constata niciodata. Senatul Romaniei hotaraste. Hotararea (privind cazul Sova - n.r.) spune ca noi, senatorii, constatam ca s-au intrunit sau nu s-au intrunit niste criterii. Nu. Senatul nu constata decat in momentul in care este vorba despre incetarea mandatului unui senator. In rest, senatorii hotarasc. Ori aceasta Hotarare spune ca noi constatam, ceea ce este un motiv nu doar de contestare la CCR, ci un motiv de ingrijorare in ce priveste respectul domnului Tariceanu si al celor din PSD care il sustin fata de Constitutie si electorat", a mai declarat Barbu.

Intrebat ce asteptari au liberalii cu privire la decizia pe care o vor dispune judecatorii CCR, Barbu a spus: "Curtea in intelepciunea ei va decide ceea ce considera conform legii de organizare si functionare si conform intelepciunii pe care o au distinsii judecatori".

Citeste si: Cazul Sova: Ce au votat senatorii pe 25 martie si ce a ajuns in Monitorul Oficial