Procurorii DIICOT au efectuat peste 52 de perchezitii in legatura cu o grupare specializata in furturi din magazine de lux din mai multe state, liderul fiind interlopul Adrian Botez, zis "Țâță". Gruparea Academia Infractorilor Romani era constituita militarizat, folosea metodele gruparii sarbe "Pantera roz" si respecta regula omertei. Membrii acesteia erau antrenati in Romania trei luni si respectau un regulament scris.

Georgiana Hossu, procuror-sef interimar al DIICOT a declarat, intr-o conferinta de presa, ca gruparea a fost constituita din peste 100 de executanti, toti recrutati din judetul Neamt, instruiti, antrenati si coordonati pentru a patrunde in forta in magazine de lux de pe teritoriul UE.

Fiecare atac din aceste magazine dura 60 de secunde, fiecare participant avea un rol bine stabilit, se actiona dupa metoda celebrei grupari sarbe “Pantera Roz”, a dezvaluit Hossu, care a estimat ca prejudiciul e de circa 10 milioane de euro.

"Membrii gruparii erau antrenati in imobile speciale inchiriate in acest scop, cu geamuri acoperite cu folii negre. erau adusi cu capul acoperit, erau amprentati, li se faceau dosare personale si li se luau probe ADN. In aceste dosare erau mentionati membrii familiilor si datele personale ale membrilor de familie, ale prietenilor si prietenelor. De asemenea erau chestionati despre viciile pe care le aveau", a declarat aceasta.

Potrivit DIICOT, aceasta grupare infractionala avea reguli scrise, un cod - Regulamentul Academiei Infractorilor Romani, cu capitole distincte cu privire la pregatirea fizica, psihica, teoretica, practica si de ancheta prin care trebuia sa treaca fiecare membru al acestei grupari.

De asemenea, existau un comandant suprem, un contabil, ofiteri activi si in rezerva cu varsta de peste 50 de ani, avocati.

Casele de antrenament au fost inchiriate in Bucuresti, Cluj Napoca si Constanta, iar programul de pregatire dura 90 de zile.

"In tarile europene in care actionau dupa pregatirea din Romania erau punctate magazinele de lux, masurile de protectie ale acestor magazine, erau stabilite posibilitatile de ataca, traseele de fuga", a spus conducatoarea DIICOT.

Niciodata nu se foloseau autoturisme, iar tabara infractionala era stabilita la periferia oraselor. Toata marfa si sumele de bani au fost aduse in Romania.

Au fost realizate de DIICOT peste 50 de percheziti, vor fi duse pentru audieri 34 de persoane si au fost dispuse masuri asiguratorii pentru bunurile mobile si imobile ale inculpatilor.

Printre acestea exista si Rolls-Royce-uri mov, a detaliat Hossu.

"Cand un membru al gruparii era capturat, acesta comunica cu liderul gruparii prin scrisori trimise familiei in limbaj codificat prin care liderul era avertizat de greselile comise care au dus la capturarea lui. Liderul gruparii era asigurat intotdeauna de tacerea celui care era capturat", a explicat aceasta.

Procuror-sef interimar al DIICOT a declarat ca jafurile aveau loc atat ziua cat si noaptea, fiind folosite inclusiv coctailuri Molotov. Potrivit acesteia, furturile au fost comise in mai multe tari europene, precum Austria, Belgia, Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda sau Andorra.

Membrii gruparii respectau reguli stricte stabilite de sefi. "Erau spalati pe creier", a spus reprezentanta DIICOT.

Gruparea era organizata dupa reguli militare iar liderul este Adrian Botez, care a infiintat Academia Infractorilor Romani. El conducere reteaua din penitenciar, fiind cel care a fost eliberat anul trecut din greseala, insa ulterior a fost prins, avand de executat o condamnare de 10 ani de inchisoare pentru tentativa de omor asupra lui Mironescu.