Stareta Manastirii Sfintei Cruci din Oradea, Maria Badila, cunoscuta ca Maica Mina, a fost trimisa in judecata de procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infractional organizat si spalare de bani in forma continuata, potrivit ebihoreanul.ro. Stareta este invinuita ca printr-un cont bancar al lacasului a spalat aproape 1 milion de lei proveniti de la cunoscutul producator si distribuitor de medicamente Ropharma. Procesul se judeca la Targu Mures.

Ancheta in dosarul Ropharma a inceput in vara anului 2012, ca urmare a unei sesizari din oficiu a politistilor de Crima Organizata din Targu Mures. Ofiterii aflasera ca agentii sucursalei din Mures a Ropharma recompensau medicii care trimiteau pacientii la farmaciile firmei, platindu-i "la negru", printr-un circuit financiar nelegal.

Conform informatiilor, ca sa poata justifica platile catre acesti "colaboratori", Ropharma sponsoriza periodic Manastirea Sfintei Cruci din Oradea cu bani care, insa, ulterior erau virati in conturile unor salariati de incredere ai firmei sub diverse pretexte, ca de pilda achizitie de tabla, cherestea, rasaduri, ceara, muguri de pin, rasina, lemn pentru iconostas etc.

La randul lor, angajatii Ropharma care jucau rolul de furnizori ai acestor marfuri ridicau banii si ii returnau firmei, inchizand circuitul. Caruselul era profitabil de doua ori caci, pe langa faptul ca "albea" banii dati medicilor, sponsorizarile puteau fi si deduse din impozitele pe care firma le datora statului.

Procurorii DIICOT au verificat toate sponsorizarile Ropharma facute catre manastire in perioada octombrie 2010 - ianuarie 2013, descoperind in total 19 contracte incheiate pentru "sprijinirea lucrarilor de constructii si consolidarea manastirii". Dar, fara exceptie, toate "donatiile" au fost fictive, banii fiind virati intr-un cont special al manastirii, care nu era folosit pentru operatiunile curente, iar de aici erau re-transferati spre conturile unor angajati ai sucursalelor Ropharma din Targu Mures, Brasov, Iasi si Bacau.

Pe 24 decembrie 2010, de pilda, firma a bagat in contul manastirii 40.000 lei. Trei zile mai tarziu, insa, manastirea a virat 30.100 lei unei directoare Ropharma Brasov, cu justificarea... "achizitie tabla". Dupa alte 24 de ore, 5.400 lei erau trimisi in contul aceleiasi directoare, de asta data cu pretextul "achizitie lana". Restul de 5.500 lei au fost ridicati de Maica Mina, care retinea aproximativ 14% din fiecare suma trecuta prin contul manastirii.

Adunate, sponsorizarile fictive s-au ridicat la 914.000 lei, din care 781.895 lei s-au intors la Ropharma, adica aproximativ 86%, iar restul de 132.000 lei i-au ramas staretei, care i-a cheltuit, intre altele, pentru mancare, vin de impartasanie, dar si pe o excursie in Grecia.