Guvern a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de lege privind eficientizarea procesului de planificare a apararii. Proiectul de lege vizeaza, in principal, extinderea perioadei de planificare de la 6 la 10 ani in scopul asigurarii concordantei procesului national de planificare a apararii cu cel al NATO, potrivit unui comunicat al Guvernului. De asemenea, mai stabileste un mecanism legal care faciliteaza dezvoltarea capabilitatilor militare si non-militare asumate de Romania in cadrul procesului NATO de planificare a apararii.

Aceste capabilitati pot fi realizate de catre Ministerul Apararii Nationale in colaborare cu alte ministere sau agentii guvernamentale.

Ce mai vizeaza proiectul de lege

  • Eficientizarea activitatii directorilor de programe majore, prin stabilirea unor obiective si prioritati clare in toate domeniile de planificare a apararii. Aceste obiective si prioritati se stabilesc in concordanta cu cele identificate la nivelul M.Ap.N., prin Directiva de planificare a apararii. De asemenea, potrivit proiectului de lege, programele majore includ resursele alocate anual pentru realizarea actiunilor si masurilor cuprinse in aceste programe si fondurile necesare acoperirii obligatiilor financiare fata de organizatiile si initiativele internationale in domeniul apararii. Programele majore sunt elaborate anual, pentru un orizont de timp de 10 ani.
  •  Eficientizarea procesului de evaluare a planificarii apararii, prin informarea anuala a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, referitor la stadiul indeplinirii obiectivelor stabilite atat la nivelul M.Ap.N., precum si in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.

In prezent, procesul de planificare a apararii este instituit prin Legea nr. 473/2004 privind planificarea apararii. Noul proiect de lege adoptat astazi urmareste reglementarea controlului democratic civil in domeniul apararii prin statuarea rolului institutiilor constitutionale in formularea politicii de aparare si fundamentarea bugetului MApN.

Potrivit Programului de Guvernare, in vederea afirmarii intereselor si valorificarii oportunitatilor, Romania isi propune consolidarea profilului in cadrul NATO si dezvoltarea contributiei la Politica de Securitate si Aparare Comuna, in calitate de membru UE. Pentru realizarea acestor obiective, MApN i-au fost stabilite o serie de prioritati si directii de actiune, materializate in indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de stat membru NATO si UE si eficientizarea procesului de planificare a apararii bazat pe capabilitati. Proiectul de lege adoptat astazi de Guvern, care la intrarea in vigoare va inlocui Legea nr. 473/2004 privind planificarea apararii, are in vedere experienta dobandita in cadrul procesului de planificare al NATO si UE, precum si implementarea conceptelor noului proces de planificare a apararii NATO aprobat prin documentul Outline Model For a Defence Planning Process.