Asociatia Elevilor din Constanta anunta ca senatorii din Comisia pentru invatamant au dat ieri aviz negativ proiectului de lege care scoate plafonul de 26 de lei/2 km + 2 lei/km, impus la decontarea navetei scolare. Elevii spun ca sunt ingrijorati de acest aviz consultativ, care este "impotriva scaderii ratei abandonului scolar".

Controlor care numara biletele pasagerilorFoto: Agerpres

Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din cadrul Senatului a decis ieri, 21 aprilie 2015, sa dea aviz negativ propunerii legislative nr. L155/2015. Acest proiect de act normativ are ca scop scoaterea plafonului de 26 de lei/2 km + 2 lei/km la decontarea navetei elevilor care studiaza in alta localitate decat cea de domiciliu.

Propunerea legislativa inregistrata cu nr. L155/2015, privind abrogarea art.15 din Ordonanta Guvernului nr. 29/2013, il are ca initiator pe deputatul independent Cornel-George Comsa si are un singur articol:

"Articol unic. - Articolul 15 din Ordonanta Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 550 din 30 august 2013, se abroga".

Ce prevedea Articolul 15 din Ordonanta Guvernului nr. 29/2013:

Art. 15. - Decontarea abonamentelor de transport emise de operatorii de transport rutier, pentru facilitatile de transport acordate elevilor, prevazute la art. 84 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se asigura la nivelul acestora, dar nu mai mult de 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km. Pentru distantele ce depasesc 3 km, pana la limita de 50 de km, suma de 26 de lei/abonament/luna se suplimenteaza cu 2 lei pentru fiecare kilometru, dar nu mai mult decat valoarea abonamentului lunar.

In cazul acestui proiect, Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este camera decizionala.

In expunerea de motive, initiatorul aminteste ca "Romania este campioana la abandon scolar, conform UNICEF: 20% dintre tineri nu mai parcurg ciclul liceal. In prezent, doar clasele a IX-a si a X-a sunt obligatorii din ciclul liceal insa pana in 2020 toate cele 4 clase din ciclul liceal vor fi obligatorii, conform prevederilor Legii educatiei nationale".

"Propun sa reparam eroarea comisa in anul 2013, cand s-a decis plafonarea navetei pentru elevi pentru ca sunt foarte multe familii care renunta efectiv sa-si trimita copiii la scoala pentru ca nu au suficienti bani sa ii intretina. Guvernul a afectat prin aceasta masura tocmai familiile sarace", sustine deputatul independent Cornel-George Comsa. Acesta precizeaza ca "abrogarea acestei prevederi este ceruta insistent si de organizatiile reprezentative ale elevilor, care semnaleaza problemele care au aparut in urma acestei decizii".

In martie 2015, Consiliul legislativ a acordat aviz favorabil proiectului de lege. Pe 21 aprilie 2015, Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a acordat aviz Negativ.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) se declara ingrijorata de hotararea senatorilor din Comisia pentru invatamant, care au acordat aviz negativ acestei propuneri legislative; elevii spun ca, prin acest aviz negativ, senatorii din Comisia pentru invatamant au actionat "impotriva scaderii ratei abandonului scolar si in dezavantajul elevilor din Romania".

"Prin art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 29/2013, decontarea navetei elevilor care invata in alta localitatea decat cea de domiciliu a fost plafonata la suma de la 26 de lei/2 km + 2 lei/km, aceasta decizie afectand accesul liber la educatie al elevilor din Romania, existand multe situatii de elevi care nu si-au putut continua studiile, din lipsa banilor necesari pentru efectuarea navetei, asa cum AEC a subliniat si in Raportul privind liberul acces la educatie al elevilor din judetul Constanta, lansat in luna noiembrie 2014", se arata in comunicatul de presa.

"Suntem de parere ca statul trebuie sa ia masuri care sa sprijine scaderea ratei parasirii timpurii a scolii, in conditiile in care Romania si-a asumat, prin strategia Europa 2020, scaderea acestui procent pana la 11% in anul 2020, in prezent acestal fiind de 17,4%", spun elevii din Constanta.

"In final, ne manifestam speranta ca atat Senatul, cat si Camera Deputatilor, care este camera decizionala, vor adopta aceasta propunere legislativa", incheie Asociatia Elevilor din Constanta.

Amintim ca anul 2013 a fost marcat de proteste ale elevilor din mai multe judete, pentru ca abonamentele pentru naveta scolara nu le erau decontate. Criza majora in invatamant: zeci de mii de elevi din mediul rural nu si-au primit de jumatate de an banii pentru naveta scolara, scria in mai 2013 HotNews.ro. Ministrul al Educatiei la acea vreme era Remus Pricopie, care a sustinut plafonarea decontarilor pentru navetele scolare.

Citeste si: