Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, sustine ca statutul procurorului nu se va schimba atat timp cat la conducerea Guvernului si Ministerului Justitiei se afla doi fosti procurori, potrivit Agerpres.

'Cat timp la conducerea Ministerului Justitiei se va afla un fost procuror, statutul nu se va schimba, cat timp la conducerea Guvernului se va afla un prim-ministru fost procuror, acest statut nu se va schimba. Premierul a declarat in mai multe randuri acest lucru', a afirmat Cazanciuc marti, referitor la ultimele declaratii aparute in spatiul public referitoare la statutul procurorului, inclusiv ale premierului Victor Ponta.

Cazanciuc a explicat ca declaratia de luni a premierului a fost legata de o propunere a PNL din 2013 de a schimba acest statut.

'Avem mai multe angajamente fata de partenerii europeni. Unul dintre ele este de a nu schimba actualul cadru normativ decat daca sistemul o cere, daca in urma dezbaterii din interiorul sistemului anumite lucruri apar ca fiind necesare pentru o mai buna administrare a actului de justitie', a adaugat el.

Intrebat cum ar putea fi influentate anchetele daca ar fi modificat statutul procurorului, ministrul Justitiei a raspuns ca nu doreste sa faca speculatii. 'Cat sunt eu ministru, nu o sa fie modificat', a declarat Cazanciuc.

Premierul Victor Ponta a fost intrebat luni daca a discutat la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis despre eventualitatea eliminarii procurorilor din categoria magistratilor. 'A fost o propunere a colegilor de la PNL, in 2013, la discutiile pentru revizuirea Constitutiei ei au propus acel lucru. Eu atunci m-am opus, poate ca am fost subiectiv. Ca fost procuror, am considerat ca trebuie sa ramana magistrati. Acum, daca PNL isi sustine propunerea, din ce am discutat cu ceilalti colegi din comisie, va avea sprijin, doar sa nu se fi razgandit PNL', a raspuns Ponta.