Fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu si fosta judecatoare Sofica Dumitrascu au fost chemati, marti, la DNA, pentru a fi audiati in dosarul in care medicul Mohamad Yassin este cercetat pentru fapte de coruptie comise in legatura cu Omar Hayssam, informeaza Mediafax.

DNAFoto: AGERPRES

Fostii magistrati, actual avocati, au ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in jurul orei 10.15 si au plecat aproape de ora 13.00.

UPDATE 12.55

Dumitrascu a spus la iesire ca a fost audiata in calitate de martor si ca a fost intrebata daca s-au facut presiuni la adresa ei in privinta eliberarii lui Omar Hayssam. Aceasta s-a plans ca "dupa opt ani de zile totul este prea mult pentru mine" si ca "anumite persoane" s-au folosit de numele ei.

Nastasiu si Dumitrascu au fost chemati de procurori pentru a da explicatii in dosarul in care medicul Mohamad Yassin a fost arestat preventiv, fiind cercetat pentru ca ar fi cerut aproximativ doua milioane de euro pentru a interveni in obtinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu inchisoarea a lui Omar Hayssam.

Fostul procuror si fostul judecator au intrat in atentia opiniei publice dupa ce Nastasiu a cerut instantei, in 2006, eliberarea lui Omar Hayssam, motivand faptul ca sirianul este grav bolnav. Solicitarea a fost admisa de Sofica Dumitrascu, care era judecator la acel moment, motiv pentru care Hayssam a fost pus in libertate, iar in scurt timp a fugit din tara.

In acelasi dosar, anchetatorii l-au audiat, luni, si pe Ovidiu Ohanesian, care a afirmat ca procurorii DNA au vrut sa afle care sunt cercurile relationale ale doctorului Mohamad Yassin. Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti in Irak, a fost chemat, luni, la DNA in calitate de martor, pentru a da o declaratie in cazul medicului sirian Mohamad Yassin.

El a adaugat ca prezentul dosar este unul "fabricat", motivul fiind acela de a se crea parghii pentru redeschiderea dosarului armelor in care, sustine el, ar fi implicati membri ai familiei fostului presedinte. Jurnalistul a mai aratat ca Omar Hayssam a primit o condamnare mult prea mica raportat la faptele pe care le-a savarsit si ca, in realitate, acesta a comis mult mai multe fapte decat au cercetat pana in prezent anchetatorii.

Mohamad Yassin a fost arestat, in 4 aprilie, fiind acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi cerut aproximativ doua milioane de euro pentru a interveni in obtinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu inchisoarea a lui Omar Hayssam. Alaturi de el a fost arestat si Tahli Fadel, acuzat de complicitate.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada octombrie 2014 - martie 2015, Mohamad Yassin, direct si prin intermediul lui Tahli Fadel, a cerut de la doua persoane, denuntatoare in cauza, suma de aproximativ doua milioane de euro, spunand ca ar putea influenta organe judiciare, in vederea desfiintarii, pe cale extraordinara, a unei hotarari de condamnare la pedeapsa inchisorii cu executare, astfel incat persoana condamnata sa fie pusa in libertate. Persoana condamnata este unul dintre denuntatorii din acest dosar.

Conform unor surse judiciare, Omar Hayssam i-ar fi denuntat pe Mohamad Yassin si Tahli Fadel.