Ministerul Energiei a intocmit un proiect de lege prin care sa fie inclus in componenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Potrivit legislatiei in vigoare, ministrul energiei nu este membru al CSAT, ci doar ministrul economiei. Pana in decembrie 2014, activitatile legate de domeniul energiei erau derulate prin Departamentul pentru Energiei, in cadrul Ministerului Economiei. Ministru al energiei este acum Andrei Gerea. In decembrie, prin OUG 86/2014, domeniul energiei a fost desprins de Ministerul Economiei fiind infiintat Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri.

"Astfel, se impune participarea ministrului energiei, intreprinderilor mici si mijlocii si mediului de afaceri la sedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in calitate de membru", se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege, document publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Potrivit proiectului de lege, "membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sunt: ministrul apararii nationale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justitiei, ministrul economiei, comertului si turismului, ministrul energiei, intreprinderilor mici si mijlocii si mediului de afaceri, ministrul finantelor publice, directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Informatii Externe, seful Statului Major General si consilierul prezidential pentru securitate nationala".

In acest moment, Legea 415/2002 privind functionarea CSAT prevede ca membrii sunt "ministrul apararii nationale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justitiei, ministrul industriei si resurselor, ministrul finantelor publice, directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Informatii Externe, seful Statului Major General si consilierul prezidential pentru securitate nationala".

Precizare legata de functia de ministru al industriei, in calitate de membru CSAT. Dupa 2002 cand a fost elaborata Legea, Ministerului Industriei si-a schimbat denumirea in Ministerul Economiei.

Noul proiect de lege ar urma sa modifice articolul 5 alineatul (3) din Legea 415/2002.