De cand "Noul Razboi Rece a inceput" ca rezultat al conflictului din Ucraina, SUA au inceput sa-si puna in practica in Europa strategia de "Lead from behind" (conduce din spate) pentru a crea un "cordon sanitar antirusesc" in care Romania va fi o piesa de baza, se apreciaza intr-un comentariu publicat vineri de portalul rusesc pro-Kremlin Sputnik News si citat de Agerpres.

"SUA incurajeaza fostele puteri regionale sa-i sprijine strategia in schimbul recunoasterii, apoi a restabilirii sferei lor de influenta. In mod ideal, SUA doresc ca noua Cortina de Fier sa includa Scandinavia, Europa de Est si de Sud-Est, iar Romania, Polonia si Suedia sa fie partenerii lor condusi din spate", este scenariul descris de autorul articolului, Andrew Korybko.

El invoca in argumentatia sa decizia celor cinci state nordice (Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia si Islanda) de a-si intensifica impreuna cooperarea militara cu tarile baltice (Lituania, Letonia si Estonia) - care se tem de agresivitatea crescanda a Rusiei - si vede in aceasta initiativa un posibil prim pas catre formarea unui bloc militar regional coordonat de Statele Unite, un fel de "NATO din umbra" (Shadow NATO), Suedia si Finlanda nefiind membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

In analiza prezentata se sustine ca, motivate de ambitii istorice si de potentialul lor economic, Suedia si Polonia si-au asumat deja in partea de nord a Europei rolul de lideri regionali, Suedia fiind in secolul al XVII-lea un mare imperiu ce cuprindea teritoriile actuale ale statelor baltice, Finlandei si partial cel al Norvegiei, in timp ce Polonia ar dori sa restabileasca de facto uniunea polono-lituaniana dintre secolele XVI si XVIII, ce includea teritorii aflate in prezent in vestul Ucrainei si Belarus.

Cat despre partea de sud-est a Europei, "acum toate privirile se indreapta catre Romania pentru a vedea daca ea se va alatura Washingtonului si partenerilor condusi din spate de acesta, astfel incat sa devina ultima piesa de baza a noii Cortine de Fier ce coboara peste Europa", se arata in comentariul publicat de Sputnik News. "Cea care completeaza noua Cortina de Fier americana este Romania, ea fiind vazuta drept piesa de baza a strategiei navale a NATO in Marea Neagra", se insista in analiza care, la fel ca in cazul Suediei si Poloniei, face trimiteri la istorie, evocand legaturile cu Republica Moldova.

Autorul articolului noteaza ca, desi relatiile dintre Romania si Rusia sunt reci din cauza scutului antiracheta, deocamdata nu s-a produs "niciun eveniment artificial" de natura sa conduca la o criza intre cele doua tari, dar considera ca "este foarte probabila o provocare in Transnistria pentru ca acest lucru sa se intample sau sa transforme Romania intr-un integrator din umbra al Republicii Moldova in NATO".

Pentru Statele Unite, Romania este importanta pe plan strategic si datorita iesirii la Marea Neagra, iar cum navele militare americane pot patrunde doar in numar limitat in acest spatiu din cauza restrictiilor impuse de Conventia de la Montreux, Washingtonul doreste sa consolideze capacitatile flotei romane, conchide comentariul din Sputnik News.