Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie o fi atins obiective importante, Romania avand o justitie independenta, dar un mecanism aplicat doar pentru Romania si Bulgaria este depasit de situatia actuala, fiind nevoie de unul european pentru toata lumea, a afirmat premierul Victor Ponta la Romania TV.

"Eu sunt de parerea celor care - si am vazut ca si presedintele Iohannis si multi alti oameni politici, si ministrul Justitiei, au spus - ca MCV o fi atins obiective importante, chiar avem o justitie independenta in Romania, si ca atat timp cat se creeaza un mecanism european, pentru toata lumea, este in regula. Un mecanism doar pentru Romania si Bulgaria e depasit de situatia actuala", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca acestea sunt lucruri care tin de pozitia Romaniei in Uniunea Europeana.

Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European a organizat, marti, o audiere privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) in ceea ce priveste Bulgaria si Romania, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei. Scopul audierii este de a permite "o discutie profunda la nivelul PE pentru a evalua modul in care Romania si Bulgaria implementeaza angajamentele privind reforma judiciara, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate".

La audieri au participat secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, precum si experti din Romania si Bulgaria dar si alte tari UE.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, la Bruxelles, ca se va putea vorbi despre eliminarea MCV in momentul in care Parlamentul va aproba cererile de ridicare a imunitatii si cand nu vor mai fi propuneri de limitare a competentelor institutiei pe care o conduce.

Kovesi a aratat ca evaluarea MCV "nu are de ce sa ne ingrijoreze, nu are de ce sa ne incurce, ci, dimpotriva, poate sa ramana in continuare un instrument util".

An schimb, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a spus, la Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, ca Romania a depasit etapa reformei sistemului judiciar, acum consolidand sistemul, si nu mai este nevoie sa fie in defensiva pe acest subiect.