Ministrul Muncii a gasit solutia: Parlamentul va decide in privinta pensiei speciale a parlamentarilor

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Vineri, 17 aprilie 2015, 12:16 Actualitate | Esenţial


Rovana Plumb
Foto: AGERPRES
​Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, vineri, ca Guvernul nu va da nici aviz favorabil, nici nefavorabil instituirii unei pensii speciale pentru senatori si deputati, precizand ca Parlamentul va decide.

Intrebata daca Guvernul va sustine sau nu va sustine instituirea unor pensii speciale pentru parlamentari, Rovana Plumb a raspuns: "Tipurile de avize pe care le da Guvernul pe initiativele legislative sunt <<sustine>>, <<nu sustine>> sau <<Parlamentul decide>>. In acest caz, Parlamentul va decide".

"In ceea ce priveste initiativele legislative, acestea apartin in exclusivitate Parlamentului. Vom discuta in momentul in care va aparea o astfel de initiativa legislativa. Decizia in ceea ce priveste initiativele legislative venite din partea colegilor din Parlament apartin in exclusivitate Parlamentului", a mai aratat ministrul Muncii.

Avizul Guvernului asupra initiativelor legislative ale parlamentarilor este unul consultativ, insa de cele mai multe ori acestea sunt respinse in plenul Camerei Deputatilor sau al Senatului daca Executivul nu le sustine.

Controversatul proiect de lege care modifica Statutul parlamentarului astfel incat deputatii si senatorii sa beneficieze de o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar la indeplinirea varstei standard, dupa ce aceasta calitate inceteaza, a fost depus la Camera Deputatilor.

Proiectul a fost semnat de 255 de deputati si senatori, intre acestia numarandu-se 20 de deputati si trei senatori ai Partidului National Liberal, desi copresedintele acestui partid a declarat ca PNL nu sustine acest proiec
t.

Proiectul depus la Camera Deputatilor contine o anexa in care se prezinta o sinteza privind indemnizatiile parlamentarilor, varsta de pensionare/cuantumul pensiei din unele tari ale Uniunii Europene.

"Din perspectiva rolului ce il are Parlamentul, se desprinde gradul sporit de responsabilitate in respectarea si indeplinirea intereselor cetatenilor, prin interzicerea deputatilor si senatorilor de a exercita orice alta functie de autoritate publica sau activitate comerciala incompatibila cu statutul de parlamentar, astfel, acordarea dreptului la indemnizatia pentru limita de varsta apare ca o necesitate ce isi are esenta in statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activitatii indeplinite de parlamentari, in exercitarea mandatului," se arata in expunerea de motive.

Printre motivele invocate se numara "cresterea calitatii performantei Parlamentului prin profesionalizarea acestora ca urmare a crestereii atractivitatii si motivarea specialistilor din diferite domenii atat din sectorul public cat si privat sa candideze la alegerile Parlamentare" sau "eliminarea discrimanrii dintre parlamentari, carora li s-au taiat pensiile cu caracter specific functiei, in august 2010 si celelalte categorii de pensii speciale carora li s-au intregit pensiile (aviatori, personal diplomatic si consular partial) sau care au deja intiiative legislative aflat in dezbatere parlamentara (Curtea de Conturi, personalul diplomatic si consular partial, functionari publici parlamentari, grefieri).
Ce presupune acest proiect:

(1)Deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la sfarsitul mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta.
(2)De indemnizatie beneficiaza si deputatii si senatorii care au avut anterior prezenti legi calitatea de parlamentar, daca se indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare
(3)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indeminzatia bruta lunara aflata in plata.
(4)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin (2) se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de catre un deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, corespunzator fiecarui an de mandat,in limita a maximum trei mandate.
(5)Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara.
(6)Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.
(7)Indemnizatia pentru limita de varsta de cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.
(8)Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(9)Cuantmul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat.
(10)Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la secretariatul General al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz.
(11)Indemnizatia pentru limita de varsta se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

Marti, deputatul PSD Petre Daea, unul dintre initiatori, a explicat ca proiectul prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de 4.000 de lei, initiativa legislativa este inspirata, potrivit acestuia, din legea Parlamentului European.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3077 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  rusine! (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:18)

  lili [anonim]

  NU va este rusine, nesimtitilor!
  O fauna incompetenta si hoata care nu are alta grija decat cum sa fure, in timp ce miloanele de romani traiesc cu salariul minim si cu pensii de rusine, iar ei isi pun pensii speciale cu un tupeu fara margini!
  Sila!
  Gunoaie.
  • +7 (7 voturi)    
   stai linistita (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:16)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Chiar daca premierul Ponta si-a declinat raspunderea, deputatul Ponta vegheaza, sunt sigur ca va lua decizia corecta!
   • +1 (1 vot)    
    rusine de 2 ori (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:43)

    lulu1 [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

    se gandesc doar la ei, este clar. De ce nu s-au gandit de exemplu la functionarii parlamentari.De la o pensie de 2800 lei, dupa initiativa "inteligenta" a lui Boc, s-a ajuns la 527 lei. Este normal? Cum traieste acel batran in Bucuresti?
 • +8 (8 voturi)    
  o femeie fara respect de tara si .. (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:28)

  un domn [utilizator]

  fara respect fata de cei care o platesc..mentalitate de bugetar hamesit...acesta este p$d, si acesta va fi si in 2016..ATENTIE CE VOTATI IN 2016 !!!!! PARTIDUL SIGUR AL DERBEDEILOR !
  • -3 (5 voturi)    
   Dar, (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:05)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Nici ceilalti nu se lasa mai prejos cand e vorba de ciolan!
   • +5 (5 voturi)    
    p$d a Guvernat minim 20 ani (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:21)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

    timp in care
    - a disparut ctr cu Bechtel
    - NU s a condamnat comunismul
    - NU s a declarant persoana non grata Dughin..
    de banul public stim ca p$d ul a pastorit privatizari (jafuri nationale)
 • +7 (7 voturi)    
  Dna (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:39)

  mircea udrescu [anonim]

  "sinistru"ma scuzati ministru,cum va permiteti pe banii contribuabililor-a celor ce cotizeaza la fd. de pensii-sa nu aveti un punct de vedere.Rusine sa va fie,nu aveti pic de bun simt ca sa nu mai vorbim de cunostiinte in domeniu.
  PSD,adunatura de neispraviti in frunte cu plagiatorul-mincinos.
  • 0 (0 voturi)    
   Cucoana asta (Vineri, 17 aprilie 2015, 16:25)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui mircea udrescu

   aștepta punctul de vedere al parlamentului și cand era ministru al mediului și trebuia să facă expertiza proiectului hoțesc al Roșia Montana Gold Corporation.
   Dar se vede că reprezintă o mare valoare pentru guvernul României. Ponta nu poate fără priceperea și înțelepciunea ei.
 • +5 (5 voturi)    
  Ce evoluție a sistemului de pensii! (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:43)

  Con_stan_tin [utilizator]

  Fiecare să-și fixeze pensia la ce nivel vrea. Urmează salariile?
 • +7 (7 voturi)    
  haha (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:48)

  crina [anonim]

  am citit stirea asta si pe timesnewroman acum vreo 2 zile. acum trebuie sa o stearga pt ca nu mai e o gluma, se intampla pe bune :)
 • +7 (7 voturi)    
  pensii nesimtite (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:48)

  Liviu [anonim]

  Nu-i asa ca este convenabil dna Plumb?
  parlamentul de nesimititi decide !!!
 • +8 (8 voturi)    
  Scarba.. (Vineri, 17 aprilie 2015, 12:54)

  Dan [anonim]

  Mi se face scarba de cate ori o vad pe femeia asta.
  Un politician de carton , o nesimtita. Ca ministru ea nu are niciodata vreo parere sau responsabilitate. Cand era ministru la mediu nu a fost in stare sa isi asume acordarea sau respingerea unui aviz de mediu pentru Rmgc. Tot parlamentul trebuia sa ii spuna si atunci ce sa faca. La fel si acum.
  Si nu pot uita de masina din doatare inmatriculata pe bulgaria ...
 • +5 (5 voturi)    
  Este o jecmaneala (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:18)

  Leonard [anonim]

  Se renunta la principiul contributivitatii si se satisfac anumite categorii socio profesionale prin aceste pensii sau indemnizatii speciale. Practic toti din tara asta suntem obligati sa platim pentru a sustine aceste aberatii. Cei care propun aceste sinecuri sa se scobeasca in propriile buzunare si sa plateasca din banii lor si a familiilor lor pensii speciale pentru cine doresc ei dar sa nu faca asta din banii nostri si ai copiilor nostri. Propuneti marirea salariilor si in functie de cat contribuie dati si pensiile. O urmaresc cu atentie pe doamna ministru si observ ca are doua tendinte importante si anume sa creasca a indemnizatiile sociale pentru pensionari sociali care nu au muncit niciodata si pe de alta parte sa sa ofere privilegii unor imbogatiti. Iar restul care au muncit sau muncesc de 30-40 de ani sa fie nivelati la 700-1500 lei pensie. Nu trebuie sa lasam sa se intample asemenea abuzuri sa fim nevoiti noi si familiile noastre sa platim pentru nemunca sau imbogatirea altora.
 • +6 (6 voturi)    
  Oare (Vineri, 17 aprilie 2015, 13:28)

  AlisCuPar [utilizator]

  de la plumb (prea mult plumb) i se trage Rovanei ? Cel mai prost pregătit ministru din cel mai prost guvern pe care l-a avut România ever !
  • -1 (3 voturi)    
   lasa, lasa (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:45)

   lulu1 [utilizator] i-a raspuns lui AlisCuPar

   ca a fost bun Boc
 • +5 (5 voturi)    
  Cred ca mai bine era...... (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:01)

  8736 [utilizator]

  .......sa decida DNA-ul :-)))).
 • +4 (4 voturi)    
  Alocatii pt copii FOMISTILOR ! (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:03)

  obvious [utilizator]

  Ce sa spun!?
  Pui o PSD-ista sa decida asupra unei propuneri initiate de parlamentari PSD. Oare ce hotarare va lua ?!?!
  Vai ce suspans ! Tensiunea asta ma omoara .
 • 0 (0 voturi)    
  vezi (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:14)

  alex [anonim]

  asa ministru asa pensiiastia sunt psd eii care nu vor sa tina cont de VOTANTI
 • +1 (1 vot)    
  Halebarda si cutitu' (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:14)

  Baba cu colancu'n ceasca (tot aia) [anonim]

  Ruina Plumb...asta nu-i tipa aia ce isi inmatriculase Q7 pe Bulgaria,ca sa nu plateasca taxa pe care tot ea a inventat-o, pe vremea cand era "menistra" la Mediu ?
  Deci(care este), de la o asemenea hahalera...la ce sa te astepti ? Oh,da, si unde mai pui ca-i si "parlamentaroaica" !!!
 • +2 (2 voturi)    
  Curat Plumb in CV-urile pegrei parlamentare (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:24)

  Plagarus [utilizator]

  După ce și-a înmatriculat mașina în Bulgaria, urmeaza sa-i inscrie si pe penalii PSDerbedei in tzara vecina si "pretena "? ( la munci printre culturile de trandafiri )
 • +2 (2 voturi)    
  ministru de doua parale (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:39)

  Kpriciu [utilizator]

  Ce panarama de ministru, cu Q7 inmatriculat in Bulgaria!
  Cat o sa mai rezistati la guvernare, hotilor?!
 • 0 (0 voturi)    
  Despre declaratiile rovanei plumb (Vineri, 17 aprilie 2015, 14:45)

  Theros [anonim]

  femeia asta spune mincini grosolane fara sa -i fie nici un draam DE RUSINE. Cand nu mai are argumente, iar in ultima vreme NU PREA ARE , invoca aberatii de proceduri ca cele din declaratia la care face referire. Aceasta femei trebuie SA CUNOASCA CHESTIUNEA ELEMENTARA CA GUVERNUL ISI PREZINTA IMPICATIILE FINANCIARE LA ORICE PROICT DE LEGE SI SPUNE CLAR CA IL VA APICA SAU NU.PUNCT.
 • +1 (3 voturi)    
  Bate vantul schimbarii? (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:01)

  Gratiela [anonim]

  Numai amenintarea strazii le schimba cursul la astia: guvern, parlament, afaceristi, Ponta, Sova si tot neamul lor de hoti.
  Plumb, o incompetenta jalnica si sinistra.
  Pensiile speciale sa fie un semn ca bate vantul schimbarii?
 • +2 (2 voturi)    
  RUSINE! (Vineri, 17 aprilie 2015, 15:48)

  NICU TOACA [anonim]

  dupa ca parlrmentarii nostrii beneficiazade vacante prelungite de 2-3 luni ,mai fac o luna pe la birourile locale ,delegatii,lipessc cu nerusinare de la sedintele parlamentare(muncitorul de rand e dat afara dupa 3 nemotivate),au si pretentii fanarioate de pensii marite.fiiecare salariat fie el si parlamentar sa beneficieze de pensie dupa ani de contributie ca orce cetatean al acestei tari,nu sunt cu nimic mai presus ca x,y,z..Doar noi cetatenii putem lua hotarare ferma impotriva acestor oameni care pun mai presus de toate interesele proprii.Muncesc enorm de mullt acesti parlamentari ca voteaza legi numai pentru interesul lor si nu pentru alegatorii lor.RUSINE!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by