Mai multe organizatii de studenti si de tineret cer din nou Ministerului Educatiei si Senatului sa respinga proiectul de lege care desfiinteaza UEFISCDI - institutia care distribuie banii cercetarii. Liga Studentilor Romani din Strainatate, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania si Consiliul Tineretului din Romania se numara printre organizatiile care au lansat o petitie de sustinere a acestei institutii. Studentii se opun astfel desfiintarii sau reorganizarii UEFISCDI si anunta ca luni, 20 aprilie, vor trimite petitia semnata pana acum de peste 2.000 de persoane la Ministerul Educatiei si la Senatul Romaniei.

Petitie a studentilor pentru sustinerea UEFISCDIFoto: fundatiacaesar.ro

"Organizatiile co-semnatare se opun vehement desfiintarii sau reorganizarii UEFISCDI", anunta acestea, intr-un comunicat remis HotNews.ro. Studentii cer Senatului si Ministerului Educatiei, prin petitie, sa respinga proiectul de lege care desfiinteaza Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) "si sa permita UEFISCDI sa isi continue activitatea ca pana in prezent".

De asemenea, initiatorii demersului cer celor doua institutii ale statului "sa nu grabeasca orice proces de legiferare cu referire la viitoare modificari ale sistemului de educatie din Romania" si "sa faca public modul in care se doreste organizarea finantarii pe exercitiul 2014-2020, precum si o evaluare a modului in care lucrurile s-au desfasurat pana acum".

Petitia a fost initiata pe 9 aprilie 2015, de catre Fundatia Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (CAESAR) si Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), alaturi de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Consiliul Tineretului din Romania (CTR), Societatea Academica din Romania (SAR) si Uniunea Studentilor din Romania (USR). Petitia a fost semnata, pana la publicarea acestui articol, de 2.256 de persoane din peste 300 de orase din lume.

Organizatiile anunta ca vor trimite petitia luni, 20 aprilie 2015, in format tiparit catre Ministerul Educatiei si Senatul Romaniei.

Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) este o institutie publica aflata in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, care distribuie catre institutele de cercetare si catre universitati banii pe care Guvernul ii aloca cercetarii. Pentru a lua aceste fonduri, echipele de cercetatori din institute si universitati participa la concursuri de proiecte, iar UEFISCDI este institutia care se asigura ca toate criteriile stabilite de consiliile consultative ale Ministerului sunt indeplinite de echipele de cercetatori care participa la concursuri.

Dupa ce Senatul a pus pe ordinea de zi, pe 23 martie, un proiect de lege care daca ar fi fost votat (si Senatul era camera decizionala) ar fi dus automat la desfiintarea UEFISCDI si la spargerea institutiei in 3 organisme, dintre care unul la Politehnica, si dupa ce HotNews.ro a scris pe larg despre mizele acestei initiative, Ministerul Educatiei a preluat el dorintele senatorilor si a anuntat ca face o consultare a cercetatorilor pe aceasta tema.

HotNews.ro a prezentat in exclusivitate documentul pe care Ministerul Educatiei l-a transmis Colegiului Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare, din subordinea sa, si a constatat ca Ministerul le-a propus direct cercetatorilor "organizarea a doua agentii distincte" care sa distribuie banii cercetarii.

Informatia a fost confirmata oficial si de Ministerul Educatiei, care dupa consultarea Colegiului a anuntat printr-un comunicat de presa ca, "in urma dezbaterilor, membrii Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare au decis prin vot sa sustina propunerea ANCSI de infiintare a doua agentii de management si administrare a programelor CDI".

Demersurile Ministerului au venit dupa ce surse din cadrul Comisiei Europene au declarat pentru HotNews.ro ca executivul comunitar este ingrijorat de intentia parlamentarilor romani de a desfiinta UEFISCDI. Potrivit acestora, desfiintarea institutiei este vazuta de Comisia Europeana ca fiind impotriva "elementelor esentiale pentru un sistem de cercetare si inovare solid si eficient, care, la randul sau, este indispensabil pentru crestere economica si pentru crearea de locuri de munca".

Citeste si: