Experta anticoruptie Laura Stefan, desemnata castigatoarea premiului "Femeia curajoasa" 2015 de catre Ambasada SUA, a declarat ca este motivata de schimbarea Romaniei ca rezultat al muncii societatii civile, precizand ca cea mai dificila situatie prin care a trecut a fost "martea neagra".

Laura StefanFoto: Hotnews

"Consider ca este o distinctie pentru societatea civila romaneasca, care ani de-a randul a incercat sa aduca pe agenda publica toate problemele spinoase ale lumii in care traim, de la copiii institutionalizati la conditiile din arest si puscarii", a declarat, joi seara, Laura Stefan (Expert Forum), desemnata de Ambasada SUA la Bucuresti castigatoarea premiului "Femeia curajoasa" 2015, potrivit Mediafax.

Intrebata care este cea mai dificila situatie prin care a trecut, Stefan a precizat ca primul eveniment care-i vine in minte este "martea neagra, un moment extrem de greu in care a contat foarte mult puterea de convingere a celor catorva voci care inca sustineau, impottiva establishmentului, ca ceea ce facuse Parlamentul Romaniei nu era in regula".

Experta anticoruptie a subliniat ca se simte motivata de "schimbarea Romaniei ca rezultat al muncii societatii civile". "Noi incercam sa ne asiguram ca legile nu sunt ciuntite, ca institutiile nu sunt decapitate, ca institutiile nu sunt desfiintate. Au fost astfel de cazuri, daca va aduceti aminte in 2007, imediat dupa intrarea in UE, s-a incercat eliberarea din functie a unor oameni cheie din DNA", a spus Stefan, adaugand ca au mai fost momente in care DNA si ANI pierdeau competente cheie sau cand parlamentarii decideau ca nu trebuie sa mai fie anchetati pentru fapte de coruptie.

Prezenta la ceremonia de premiere organizata la Resedinta ambasadorului SUA, Laura Codruta Kovesi a subliniat importanta luptei anticoruptie.

"Cred ca toti vrem ca in aceasta tara sa mergi la doctor si sa nu trebuiasca sa dai mita, sa iei un examen in conditiile cele mai corecte, toata lumea vrea sa-si rezolve problemele cu respectarea legii, fara a fi nevoiti sa ofere mita sau alte cadouri. Cred ca este o problema extrem de importanta, cred ca toti cei care sunt implicati intr-un fel sau altul in lupta cu coruptia fac un lucru extrem de important indiferent ca previn combaterea fenomenului, indiferent ca investigheaza sau au pozitii publice cum are si dna Laura Stefan", a spus procurorul sef al DNA.

Kovesi a mai spus ca premiul acordat de misiunea americana este "o recunoastere a eforturile pe care le face fiecare in domeniul sau de activitate".

Intrebata cand premiul "Femeia curajoasa" nu va mai fi acordat unei persoane care lupta impotriva coruptiei (Kovesi fiind castigatorea primei editii din 2014), sefa DNA a precizat: "Atunci cand se vor opri si nu voi mai lua mita pentru atribuirea contractelor sau pentru a-si indeplini atributiile de serviciu".