Laura Stefan, expert anticoruptie la ONG-ul ExpertForum, a primit premiul "Femeia curajoasa" a anului 2015 in Romania din partea Ambasadei SUA la Bucuresti. De asemenea, Laura Stefan este nominalizarea Ambasadei SUA la Bucuresti pentru premiul "Femei curajoase din intreaga lume", acordat de Secretarul de Stat al SUA. "Laura Stefan este de mult timp un lider in lupta impotriva coruptiei din Romania si suntem mandri sa-i acordam recunoastere in aceasta seara", a spus insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, cu ocazia ceremoniei de decernare a premiului.

"Sunt bucuros sa vorbesc despre un lider care distruge bariere si impulsioneaza comunitatile spre progres si egalitate", a mai spus Dean Thompson.

"Ma motiveaza faptul ca Romania se schimba ca rezultat al muncii noastre. (...) Noi incercam sa ne asiguram ca legile nu sunt ciuntite, ca institutiile nu sunt decapitate, ca institutiile nu sunt desfiintate. (...) Rolul nostru este acela de a vorbi oamenilor intr-o limba pe care acestia s-o inteleaga despre ceea ce se intampla, de fapt, in tara asta", a spus Laura Stefan la ceremonie, potrivit Agerpres.

Intrebata care a fost cea mai dificila situatie pe care adus-o in atentia opiniei publice, Laura Stefan a raspuns ca e greu sa faca un top, dar a mentionat "martea neagra". "Prima care imi vine in minte este martea neagra. Martea neagra a fost un moment extrem de greu in care a contat foarte mult puterea de convingere a celor cateva voci care inca sustineau, impotriva establishmentului, ca ceea ce facuse Parlamentul nu era in regula. Au trecut cateva saptamani pana cand decizia Curtii Constitutionale a confirmat punctul nostru de vedere, dar in acele saptamani viata nu a fost usoara", a spus Stefan.

Alaturi de Laura Stefan au mai fost nominalizate pentru acest premiu alte romance care s-au remarcat prin activitatea lor:

  • Nicoleta Bitu, director executiv al Romano ButiQ. Nicoleta Bitu este o activista pentru drepturile romilor si o sustinatoare a femeilor rome. Ea pledeaza pe o serie ampla de teme, inclusiv: egalitatea de gen; interventie sociala prin educatie si sanatate; pregatirea liderilor si mentorat; proiecte generatoare de venit in comunitatile rome.
  • Profesor dr. Rodica Mihaila, Profesor Emerit al Universitatii din Bucuresti. A fost deschizatoare de drumuri in educatia romaneasca, predind literatura americana chiar si in timpul regimului comunist, cand aceasta activitate o punea in mare pericol. Dupa Revolutie, ea a luptat pentru infiintarea si introducerea programului de Studii Americane in universitatile romanesti, in multe dintre care nu se abordasera niciodata subiecte legate de America. Rodica Mihaila este fondatoarea programului de Studii Americane din cadrul Universitatii Bucuresti, devenit in ultimii 21 de ani model pentru celelalte universitati din tara. In prezent, dr. Mihaila continua sa-si demonstreze spiritul de lider din functia actuala de director executiv al Comisiei Fulbright si a facut multe schimbari benefice care vor avea efecte pe termen lung asupra relatiei bilaterale
  • Carmen Ungureanu, de la Institutul National de Sanatate Publica. Coordoneaza Programul national de screening pentru cancerul de col uterin. Chiar in luna martie, dr. Ungurean a prezentat un raport despre acest program. In raport, ea a subliniat adevarul dur despre finantarea si limitarile administrative ale programului. Ea a semnalat prapastia dintre potentialul programului si finantarea acordata acestuia, remarcand ca bugetul acordat in 2014 pentru acest program a permis efectuarea a doar o treime dintre testarile posibile.

Reamintim ca anul trecut castigatoarea premiului a fost Laura Codruta Kovesi, sefa DNA.