Seful Statului major al Fortelor Armate ruse, Generalul Valeri Gherasimov, avertizeaza tarile europene care planifica sa gazduiasca instalatii ce fac parte din sistemul american de aparare antiracheta ca reprezinta o amenintare pentru Rusia si ca autoritatie de la Moscova vor fi fortate sa le considere tinte si sa pregateasca un raspuns, transmite Wall Street Journal.

Valeri Gherasimov (seful Statului Major), Sergei Soigu (ministrul Apararii - in centru) si Vladimir PutinFoto: Agerpres/AP

"Puterile non-nucleare unde sunt instalate elemente ale scutului antiracheta au devenit obiectul raspunsului prioritar", a spus Gherasimov, referindu-se la Romania si Polonia.

Comentariile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa pe tema apararii organizate la Moscova in care o serie de oficiali rusi de nivel inalt au avertizat cu oprivire la amenintarile grave reprezentate de SUA si de NATO la adresa Rusiei moderne.

Ministrul rus al Apararii, Sergei Soigu, a calificat inca o data afirmatii Occidentului, care sustine ca scutul vrea sa fie o aparare impotriva Iranului, si nu impotriva Rusiei, drept o minciuna.

"Astazi este clar ca amenintarile cu racheta dinspre Teheran pe care SUA si alte tari ale aliantei le-au inventat sunt un bluff", a afirmat Soigu.

Ministrul rus al Apararii a mai acuzat NATO ca mareste potentialul pentru razboi in zona Europei de Est prin faptul ca organizeaza exercitii antu-rusesti prin care exerseaza desfasurarea tactica de arme nucleare. "Tarile nonnucleare NATO sunt implicate in exercitii care exerseaza folosirea de arme nucleare americane desfasurate in mai multe tari europene", a afirmat Soigu.

Ministrul rus a avertizat acele tari de posibilele consecinte ale acestor actiuni, amintindu-le de atacurile nucleare americane asupra Hiroshima si Nagasaki in timpul celui de Aal Doilea Razboi Mondial.

"Puteam doar sa ghicim ce tip de consecinte s-ar fi putut inregistra daca Europa ar fi avut un zel similar de a folosi arme nucleare precum cel care aparuse mai devreme la armata americana", a mai afirmat Soigu.

Atat generalul Gerasimov cat si ministrul Soigu au afirmat ca locul de desfasurare al exercitiilor NATO recente este marturie a caracterului anti-rus al obiectivelor aliantei. Gerasimov a avertizat ca NATO incearca sa isi extinda influenta in Balcani, Caucaz si Asia Centrala, zone cu legaturi vechi cu Moscova.

"Este semnificativ faptul ca noii membri ai aliantei sunt, aprope in intregime, fosti membri ai Pactului de la Varsovia si foste republici sovietice", a spus Gerasimov. "Cu alte cuvinte, incepand cu 1990, procesul de extindere a progresat inspre est, strict in directia granitelor Rusiei."

Seful Statului major a mai aratat ca exercitiile NATO sunt din ce in ce mai dese si mai intensive, devenind totodata din ce in ce mai ostile la adresa Rusiei. "Daca in anii anteriori, exercitiile se concentrau pe managementul crizelor si contraterorism, astazi prioritatea a devenit sa rezolve probleme intr-o confruntare militara cu un dusman conventional, care este usor de ghicit: Federatia Rusa", sustine Gerasimov.