Comisia Juridica (JURI) a Parlamentului European a decis, joi, sa amane din nou adoptarea unui raport privind cererea DNA de ridicare a imunitatii parlamentare a eurodeputatului roman Dan Nica, a declarat, pentru HotNews, Daniel Buda, membru supleant al JURI.

Potrivit acestuia, eurodeputatii Comisiei JURI au optat pentru o amanare pentru ca miercuri seara au primit de la Camera Deputatilor de la Bucuresti un raspuns in limba romana in care forul legislativ romanesc opina ca Parlamentul European nu are competente in privinta imunitatii lui Nica (PSD, S&D).

"S-a amanat din nou chestiunea legata de imunitatea domnului Dan Nica, pentru ca am primit aseara, tarziu, documentul de la Camera Deputatilor si nu era tradus in engleza. Dupa parerea mea, DNA a facut bine ca a cerut Paralemntului European ridicarea imunitatii in cazul Nica, pentru ca dansul este europarlamentar in acest moment", a declarat, pentru HotNews, europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE).

Miercuri, Biroul permanent al Camerei Deputatilor a transmis Parlamentului European, la solicitarea acestuia, un raspuns in care arata ca nu legislativul Uniunii Europene este competent in privinta imunitatii lui Dan Nica, in dosarul Microsoft, pe motiv ca acesta avea calitatea de ministru la data faptelor de care este suspectat.

"Parlamentul European nu are niciun fel de competenta in ceea ce priveste ridicarea imunitatii domnului Nica si, pe cale de consecinta, orice solicitare facuta impotriva unui europarlamentar roman facuta in baza art 109 al. 2 din Constitutie trebuie respinsa ca fiind gresit interpretata, deoarece institutia nu are atributii in a emite astfel de cerereri impotriva unui membru sau fost membru al Guvernului Romaniei. Aceasta este si prevederea din legea responsabilitatii ministeriale si aceasta este si prevederea care rezulta din hotararea Curtii Constitutionale", a declarat, miercuri, Nicolae Mircovici, secretar al Camerei Deputatilor.

"La nivel national, avem situatia in care urmarirea penala a unui membru al Guvernului sau a unui fost membru al Guvenrului poate fi solicitata de Camera Deputatilor, in cazul in care acesta are si calitatea de deputat, poate fi solicitata de Senatul Romaniei, in cazul in care are si calitatea de senator sau poate fi solicitata de presedintele Romaniei si nu de Parlamentul European. De aici incolo noi nu avem ce raspuns sa-l dam decat cel prevazut de Constitutie", a mai spus el.

Aceasta este a doua amanare a unei decizii in cadrul Comisiei JURI, in cazul Nica, dupa ce in luna martie eurodeputatii din comisie au decis sa amane raportul pentru a cere lamuriri in plus de la autoritatile judiciare romanesti.

Procedura, raportul Comisiei JURI este consultativ, plenul Parlamentului European avand decizia finala privind ridicarea imunitatii unui europarlamentar.

Pe 26 septembrie, DNA a cerut aviz de la presedinte, Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri care in perioada mandatelor ar fi savarsit infractiuni, in cazul licentelor Microsoft pentru scoli.

Dan Nica este suspectat ca ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens si Siveco. In perioada aprilie - noiembrie 2004, acesta ar fi primit o parte din suma de circa 20 milioane de dolari virata de Fujitsu Siemens in contul unor societati de tip off-shore. Banii ar fi fost dati pentru consultanta si asistenta tehnica.