Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Iasi fac, miercuri dimineata, 19 perchezitii la Consiliul Judetean Iasi si la alte adrese intr-un dosar de fapte de coruptie, transmite Digi24.

In total se fac 23 de perchezitii dintre care 19 la Consiliul Judetean, mai ales in birourile Directiei Economice.

UPDATE: Adomnitei este plecat la Comitetul Regiunilor, dar DNA nu i-a cerut prezenta la perchezitii

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat miercuri că DNA nu a solicitat prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, la percheziţiile desfăşurate la Consiliu, precizând că Adomniţei şi-a manifestat disponibilitatea de a participa.

"Domnul Cristian Adomniţei, din informaţiile pe care le avem, nu i s-a solicitat prezenţa la aceste percheziţii, se afla în drum către o instituţie europeană - Comitetul regiunilor de la Consiliul Europei. Şi-a afirmat disponibilitatea de a participa, nu i s-a cerut de către DNA prezenţa la aceste percheziţii. (...) În mod oficial DNA nu i-a solicitat prezenţa, dar şi-a manifestat disponibilitatea de a se întoarce la Iaşi", a spus Stroe, citat de Agerpres. El a subliniat că Adomniţei este plecat în delegaţie la Bruxelles probabil pentru două-trei zile.

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, si vicepresedintele Alin Aivanoaei sunt vizati in dosarul in care DNA face perchezitii, faptele cercetate fiind legate de nereguli privind un contract de 340.000 de lei, pentru servicii de promovare a judetului, spun surse judiciare citate de Mediafax.

Aceleasi surse au declarat ca in acest caz sunt in atentia anchetatorilor DNA Iasi si fostul vicepresedinte Victor Chirila si directorul executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila, Cristina Teodora Jinga.

Faptele cercetate de procurori sunt legate de acordarea unui contract, prin procedura "cerere de oferta", societatii Laser Co SRL Iasi.

Contractul, in valoare de 340.000 de lei, pentru servicii de promovare a judetului Iasi, semnat in 27 septembrie 2013, presupunea 16 repere si avea durata maxima de executie de trei luni de la data semnarii. In caz de executare cu intarziere, prestatorul putea fi obligat la plata de penalitati de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere din contravaloarea serviciilor ramase de executat, au precizat sursele citate.

Suma ar fi fost achitata firmei, iar procesul verbal de receptie ar fi consemnat ca totul este in regula calitativ si cantitativ, desi in cele trei luni ar fi fost predate doar 11 din cele 16 repere de promovare.

Auditul intern al CJ ar fi sesizat neregulile, iar acest aspect i-ar fi fost adus la cunostinta lui Cristian Adomnitei. Presedintele CJ Iasi ar fi fost insa nemultumit de constatarile auditului intern si ar fi amenintat ca "va lua masuri drastice daca ceea ce a constatat auditul ajunge la cunostinta publicului si in presa", au aratat sursele citate.

Comunicatul DNA

"Cauza penala vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie si a unor infractiuni de fals, comise in perioada 2013-2015. In cursul zilei de 15 aprilie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 21 locatii situate in municipiul Iasi, din care 19 la sediul unei institutii publice", scrie un

comunicat de presa al DNA.