Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European (JURI) va discuta joi cererea procurorilor romani de ridicare a imunitatii parlamentare a europarlamentarului social-democrat Dan Nica, vicepresedinte al Comisiei de Control Bugetar din PE. El isi va putea spune punctul de vedere in fata colegilor, transmite Digi 24.

Potrivit regulilor de procedura, Comisia pentru Afaceri Juridice "nu se va pronunta, sub nicio circumstanta, asupra vinovatiei sau nevinovatiei europarlamentarului si nici asupra opiniilor sau faptelor atribuite acestuia".

Dupa ce proiectul de raport va fi votat in JURI, acesta se va duce in plen, "unde va fi votat fara a putea fi prezentate amendamente". Spre deosebire de Comisie, aici europarlamentarul vizat nu mai poate lua cuvantul.

Pe 26 septembrie, DNA a cerut aviz de la presedinte, Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri care in perioada mandatelor ar fi savarsit infractiuni, in cazul licentelor Microsoft pentru scoli.

Dan Nica este suspectat ca ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens si Siveco. In perioada aprilie - noiembrie 2004, acesta ar fi primit o parte din suma de circa 20 milioane de dolari virata de Fujitsu Siemens in contul unor societati de tip off-shore. Banii ar fi fost dati pentru consultanta si asistenta tehnica.