Peste 2.000 de militari romani, americani si britanici vor participa la exercitiul multinational "Wind Spring 15", care se va desfasura intre 16 si 30 aprilie in poligonul Smardan (Galati) si la Centrul "Mihail Kogalniceanu" (Constanta), pentru mentinerea capacitatii operationale a structurilor NATO, relateaza Mediafax.

Trupe NATOFoto: Captura YouTube

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a participat, marti seara, la Buzau, la alertarea unitatilor Diviziei 2 Infanterie "Getica", el fiind insotit de seful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuca.

Exercitiul de alarmare a Diviziei 2 Infanterie "Getica" si a unitatilor din subordine din garnizoanele Vrancea, Galati si Braila este cea mai ampla mobilizare a militarilor din cele patru judete.

Aceasta mobilizare nu a mai fost facuta in ultimii sase ani din lipsa de bani, a precizat ministrul Dusa.

"Am ordonat astazi, incepand cu ora 18.00, alarmarea Diviziei 2, atat comanda cat si unitatile din compunerea diviziei din Braila, Galati, Focsani si Buzau. Au fost alarmati peste 3.000 de militari si urmarim starea de operativitate a unitatilor alarmate. Alarma s-a dat in afara orelor de program si militarii in doua ore trebuie sa fie prezenti in unitate, in alte trei ore trebuie sa fie pregtiti de mars cu toate mijloacele din dotare si apoi urmeaza dislocarea in raionul de alarma. Asemenea exercitiu nu a mai fost realizat din anul 2009 din lipsa banilor. Avand mai multi bani anii trecuti, ne-am permis sa facem acest lucru", a declarat ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa.

Militarii din garnizoana Buzau s-au adunat in unitati si au pregatit tehnica din dotare, urmand ca dupa expirarea celor trei ore sa porneasca spre poligonul Smardan din judetul Galati, unde se va desfasura, intre 16 si 30 aprilie, un exercitiu multinational.

"Urmeaza ca incepand cu orele 23.00-24.00, militarii si mijloacele tehnice sa inceapa deplasarea spre poligonul Smardan atat pe sosele cat si pe calea ferata. Vor fi dislocate peste 500 de mijloace tehnice, insemnand blindate, tancuri, camioane, etc. O parte din militari vor ramane in poligonul Smardan pana pe 30 aprilie, avand in vedere ca pe 16 incepem un exercitiu complex alaturi de fortele NATO", a spus Dusa.

In perioada 16 - 30 aprilie, in poligonul Smardan, din judetul Galati, si la Centrul Administrativ Aerian "Mihail Kogalniceanu", din judetul Constanta, va avea loc exercitiul multinational "Wind Spring 15", cu scopul atrenarii in comun, intr-o conceptie unitara, a militarilor din tari membre ale NATO si partenere, pentru mentinerea capacitatii operationale a structurilor si indeplinirea cerintelor specifice de interoperabilitate si standardizare ale Aliantei Nord-Atlantice si ale Uniunii Europene.

La acest exercitiu vor participa circa 1.500 de militari romani, 400 de militari din Statele Unite ale Americii, 170 de militari din Marea Britanie si un pluton de militari din Republica Moldova.

Exercitiul este cuprins in planul de masuri aprobat la summitul din Tara Galilor si vizeaza asigurarea pe flancul estic al NATO si Uniunii Europene.