Aducerea in Romania dintr-o alta tara UE a unei persoane pentru a fi supuse unor proceduri judiciare este doar o chestiune de timp, a declarat, marti, la Bruxelles, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, chestionat in legatura cu situatia deputatului demisionar Marko Attila, care se afla in Ungaria in timp ce este trimis in judecata in dosarul despagubirilor ilegale.

Robert CazanciucFoto: Presedintia Romaniei

"Cu siguranta, nu poate scapa nimeni si cred ca sunt destul de multe cazuri de persoane care au fugit in afara spatiului UE si care au fost aduse, mai devreme sau mai tarziu, in Romania pentru a executa o anumita pedeapsa. Cu siguranta, in cazul prezentei cuiva in spatiul UE nu este decat o chestiune de timp pentru a fi adus in Romania pentru o procedura judiciara", a spus Cazanciuc, evitand sa sa faca referire directa la cazul lui Marko Attila.

Intrebat daca Romania va sesiza Comisia Europeana pentru a declansa procedura de infringement impotriva Ungariei, in cazul in care Budapesta nu va da curs unui mandat european, ministrul Cazanciuc a raspuns: "Fiecare stat membru este obligat sa respecte procedura europeana, nu cred ca vreun stat membru al UE isi va permite sa nu respecte procedura".

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a primit, marti, demisia in original a deputatului Marko Attila, pentru care DNA cerea arestarea preventiva, iar plenul Camerei urmeaza sa se intruneasca miercuri, pentru a lua act de demisie, anunta Mediafax.

Secretarul Camerei Deputatilor, Nicolae Mircovici, a facut aceste precizari dupa sedinta conducerii Camerei, aratand ca s-a stabilit ca plenul sa aiba loc miercuri, pentru a lua act de demisia lui Marko Attila din calitatea de deputat, astfel incat apoi sa se trimita Ministerului de Justitie aceasta informare.

Procedural, Directia Nationala Anticoruptie mai trebuie sa ceara in instanta mandat de arestare european pe numele lui Marko Attila, din moment ce acesta nu mai are calitatea de parlamentar. Potrivit principiului recunoasterii reciproce statul ungar ar fi obligat sa il predea autoritatilor romane pe Marko Attila in acel caz.

Anterior, DNA ceruse Camerei Deputatilor aviz pentru arestarea preventiva a lui Marko Attila.

In 9 aprilie, Marko Attila a fost trimis in judecata de DNA, in dosarul in care este acuzat de aprobarea de despagubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Alaturi de el, au fost trimis in judecata si deputatul Theodor Nicolescu si fostul presedinte al Agentiei nationale de Integritate, Horia Georgescu.

Marko Attila are deja o condamnare definitiva, de 3 ani de inchisoare, cu suspendare, in legatira cu retrocedarea cladirii colegiului Miko din Sfantu Gheorghe catre Eparhia Reformata din Ardeal.