Practica medicala nu se deprinde in timpul celor 6 ani de facultate, ci a anilor din timpul rezidentiatului. Acela este momentul in care chirurgii invata practic cum sa opereze. Dar derularea acestui program de rezidentiat in Romania are unele defecte esentiale.

chirurgul Stefan GutueFoto: www.stefangutue.com

In primul rand, nimeni nu verifica pe nimeni. Exista medici tineri care termina rezidentiatul si ajung medici specialisti fara a fi efectuat operatii esentiale pentru specialitatea lor. Si aici pilele ii scot pe unii in fata, nu intotdeauna cei mai meritorii. Toate sunt realitati bine-cunoscute in lumea medicala, dar arareori verbalizate in public. Tanarul chirurg Stefan Gutue, autorul a doua carti dedicate tinerilor medici, este unul dintre putinii care are curajul sa apese pe rana.

  • Stefan Gutue este medic specialist in urologie, absolvent al Facultatii de Medicina din Bucuresti si pana anul trecut medic rezident. In prezent lucreaza in mediul privat. Este autorul cartii „Sunt rezident. What next?”.

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a anuntat ca un medic rezident ar trebui sa aiba salariul de cel putin 5000 de lei. Deocamdata sunt doar niste vorbe, dar credeti ca ar ajunge acesti bani?

dr. Stefan Gutue: Eu castigam 1600 de lei pe luna. Nu am prins bursa, cu ea acum as castiga 2200 de lei. Pentru mine ar fi ajuns atunci, mi-ar ajunge si in momentul acesta 5000 de lei. Ar fi o suma care sa te scape de multe griji, ti-ar asigura acea igiena a traiului.

Ar mai pleca medicii tineri daca ar avea la inceput de cariera asigurat acest salariu?

dr. Stefan Gutue: Depinde ce gandesc pe termen lung. Daca isi fac calculul doar pe durata anilor de rezidentiat, probabil nu ar pleca. Daca se gandesc ce urmeaza sa faca pe termen lung dupa ce vor deveni medici specialisti, fara post probabil, atunci automat nu-si vor schimba planul de plecare. Un om serios care se gandeste ce face tot restul vietii, nu doar in anii de rezidentiat, isi spune ca vrea sa devina medic specialist in alta tara cu un salariu mult mai mare din start. Desi si acesti 5000 de lei nu sunt rai. Dar in vestul Europei salariul e mai mare si ai si o continuitate in sistemul respectiv. Un om serios, cu un plan bine facut, nu va fi tinut in tara doar de promisiunea aceasta.

OPEREZI IN FUNCTIE DE CE PILE AI

Atunci care e principalul motiv pentru care pleaca medicii din Romania?

dr. Stefan Gutue: E o optiune de cariera. Gandesc pe termen lung.

De ce e atat de greu ca tanar medic specialist sa obtii un post intr-un spital?

dr. Stefan Gutue: In primul rand e vorba de lista posturilor vacante.

Dar autoritatile se plang ca nu au medici suficienti.

dr. Stefan Gutue: Nu stiu exact la ce se refera cand spun asta. In provincie sunt multe spitale care au problema asta. Si acolo nu se duc foarte multi medici pentru ca nu au cu ce sa lucreze. Nu au materiale. Am avut un coleg care a lucrat un an la Slobozia si, cand era de garda, trebuia sa asigure mai multe linii [specialitati, n.r.]. Avea o responsabilitate mult prea mare si nu putea sa comande anumite analize, sa faca anumite investigatii intr-un timp scurt. Si daca se intampla ceva, el era de vina ca a lasat pacientul sa moara in spital. Dar sunt spitale de provincie in care nu as avea nici macar un ecograf prin care sa diferentiez o urgenta de alta. Si neputand sa fac asta, sunt nevoit sa trimit cazul mai departe. Practic, daca m-as duce in provincie, pe langa frustrarea profesionala, as fi doar un doctor care da mai departe cazurile in orasele unde ele pot fi tratate.

Dar un medic tanar ar putea vedea mai multe cazuri intr-un spital de provincie decat intr-unul universitar.

dr. Stefan Gutue: Asa e, dar multi nu se incumeta sa plece in provincie pentru ca nu sunt suficient de bine pregatiti in timpul rezidentiatului. Oricum, ca tanar medic specialist ai o mica nesiguranta. Asta e valabil in toate tarile. Dar in Romania nu apuca toata lumea sa invete in rezidentiat sa faca ceva. Mai ales cand esti intr-o specialitate chirurgicala.

De ce?

dr. Stefan Gutue: Pentru ca foarte multi rezidenti sunt aglomerati in centrele mari. Si in functie de preferintele medicilor, de ce pile au ca sa poata invata, apuca sa faca mai mult sau mai putin.

NIMENI NU ESTE VERIFICAT

Exista oficial un numar minim de operatii obligatorii fara de care nu poti deveni medic specialist.

dr. Stefan Gutue: Da. Dar cine verifica acel numar? Cand s-au terminat anii de rezidentiat si te apropii de sustinerea examenului de specialist ar trebui sa vina cineva si sa verifice daca tu chiar ai facut acest numar de operatii. Si sa te intrebe de ce nu le-ai facut. Si sa nu-ti permita sa intri in examenul de specialitate.

Exista deci rezidenti care termina rezidentiatul si nu si-au facut numarul minim de operatii?

dr. Stefan Gutue: Nu putem sa generalizam. Dar putem spune ca nimeni nu este verificat. Cand m-am dus sa ma inscriu pentru examenul de specialitate am completat hartiile, am intins carnetul de note si gata... ne vedem la examen.

Adica poti termina un rezidentiat de ginecologie fara sa fi facut vreodata o cezariana?

dr. Stefan Gutue: Asta nu e un lucru cu care sa vrei sa te mandresti, sa-l spui in public. Dar da, este posibil. Din punct de vedere al actelor este posibil. Dar orice rezident care isi ia in serios munca se va duce si va trage de toti medicii cu care are de-a face ca sa-l invete ceva.

CLINICILE IN CARE DOAR DOMNUL PROFESOR POATE OPERA

In functie de ce reguli ai acces la operatii ca prim operator atunci cand esti rezident de an final?

dr. Stefan Gutue: Cel mai frecvent exista o combinatie intre sentimentul de responsabilitate al medicului tau indrumator si faptul ca esti in ultimul an. Si atunci indrumatorul spune: “asta e in ultimul an, ar cam trebui sa vada si el macar odata un anumit tip de operatie”. Dar asta daca medicul indrumator are o minima responsabilitate. Dar si programul de rezidentiat prevede in anumite cazuri un numar de operatii prea mare pentru clinica respectiva. S-ar putea ca numarul de cazuri pe care un rezident trebuie sa-l trateze intr-un an sa nu existe nici macar pentru un medic primar din acea clinica. Si atunci e o problema de sistem, caci daca nu ai cazuri, nu ai ce sa faci.

Se spune ca sunt anumite clinici unde doar dom’ profesor opereaza. E o legenda sau e adevarat?

dr. Stefan Gutue: E foarte adevarat. Ca sa-ti mentii puterea, sa detii monopolul, trebuie sa stii doar tu sa faci un anumit tip de interventie chirurgicala. Si atunci, ceilalti nu se vor baga la asa ceva pentru ca fie nu vor fi pregatiti, fie le va fi teama.

Asta e impotriva oricaror principii de educatie medicala.

dr. Stefan Gutue: Sistemul de educatie medicala la noi este vertical, nu orizontal. Nu presupune sa ne dezvoltam cu totii. La noi trebuie sa stai la coada ca sa iei liftul.

Si daca nu prinzi liftul pana termini rezidentiatul?

dr. Stefan Gutue: Nu stiu. Nu prea ai incotro. Multi colegi incearca sa mai faca o perioada de voluntariat dupa ce termina rezidentiatul. Dar si aici e o problema pentru ca vin din urma rezidentii mai tineri.

Fiul sau fiica domnului profesor are mai mult acces la sala de operatie decat ceilalti rezidenti?

dr. Stefan Gutue: Bineinteles ca da, i se face. Nu neaparat fiul sau fiica, sunt si alte cunostinte, pile. Am vazut ca unii opereaza mai mult si altii mai putin. Un rezident poate iesi bine pregatit ca medic specialist din sistemul nostru. Dar nu e un sistem care sa educe pe toata lumea.

Nu exista un standard?

dr. Stefan Gutue: Nu. Clar nu. Si nu exista nicio verificare.

PACIENTUL ITI DA BANI DIN FRICA, NU DIN RESPECT

Medicii rezidenti primesc spaga?

dr. Stefan Gutue: Uneori da, alteori nu. Depinde si de oameni. Cu un salariu mic nici nu prea ai incotro. Pe de alta parte sunt si pacientii care de multe ori au impresia ca daca nu accepti ceva de la ei ori vrei mai mult, ori ai ceva cu ei. Un pacient iti da bani din frica, nu din respect. Sunt foarte rare cazurile in care cineva intelege ca medicul e prost platit si are nevoie de un ajutor. Iti da bani din frica pentru ca vrea sa se asigure ca cineva va avea grija de el pe durata spitalizarii.

V-ati simtit vreodata umilit ca medic rezident in Romania?

dr. Stefan Gutue: Mai degraba de catre stat, decat de pacienti. In fata unui pacient poti fi demn. Dar cum poti sa-i spui statului ca ar trebui sa-ti plateasca garzile? Ce sa faci intr-o asa situatie? Nu mai spun ca, in 2010, cand s-au facut acele reduceri de 25%, aveam un salariu net de 750 de lei. Mizerabil.

Daca ati fi ministru al Sanatatii pentru o zi, ce ati imbunatati in programul de rezidentiat din Romania?

dr. Stefan Gutue: M-as asigura ca rezidentii fac macar cate o tehnica operatorie cap-coada bine, din toate cele pe care le ai prevazute in curricula. Asta ar conta foarte mult. Nu te poti astepta ca un rezident de anul 4 in urologie sa faca 10 prostatectomii radicale pe an cum sunt prevazute in curricula. Insa fara macar o nefrectomie simpla, care e o interventie fara de care intr-un caz de accident rutier pacientul poate muri, nu as lasa niciun medic sa iasa din rezidentiat.

Si exista astfel de cazuri de rezidenti care termina rezidentiatul fara sa fi facut o nefrectomie?

dr. Stefan Gutue: Da. Discutia aceasta nici nu ar trebui sa aiba loc daca ne-am compara cu rezidentii din alte tari din Vest unde se tine foarte mult la nevoia de a avea niste medici-siguri. Nu neaparat sa scoata elite, dar sa scoata medici pe care sa se stie ca se pot baza atunci cand ii trimit in spitalele lor de provincie.

Cum e experienta de student la medicina in stagiile din spitale?

dr. Stefan Gutue: De multe ori, la stagii in spitale e un usor haos. Asistentul de grupa, medic, are si responsabilitatea pacientilor si a studentilor. Iar pacientul vine pe primul loc. Apoi asistentul de grupa trebuie sa se ocupe de problemele administrative: nu are medicamente, trebuie sa explice asta familiei. Si toate acestea il tin departe pe asistentul universitar de studenti. Studentii, la randul lor, stau pe holuri si sprijina peretii. O parte din ei mai stau cu pacientii si mai citesc, iar cealalta parte se plictiseste. Aici e in parte si vina studentilor pentru ca ei au impresia ca traim intr-un sistem in care totul le vine pe tava. Ceea ce evident nu e adevarat.

  • Urmatoarea carte a chirurgului Stefan Gutue, „Salvezi vieti sau sprijini pereti?” dedicata studentilor la medicina, va aparea la sfarsitul lunii aprilie, cu o prefata semnata de dr. Gabriel Diaconu, un alt membru al generatiei de tineri medici care are curajul sa spuna lucrurilor pe nume.