Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat, luni, cu omologul sau ungar despre pregatirea vizitei pe care oficialul roman intentioneaza sa o faca la Budapesta la inceputul lunii mai, el reamintind in context necesitatea finalizarii Protocolului Comitetului bilateral de specialitate in domeniul minoritatilor.

Ministrul Bogdan Aurescu a avut, luni, o intrevedere bilaterala cu omologul ungar, Peter Szijjarto, in marja participarii la reuniunea ministeriala a UE cu statele partenere din Vecinatatea Sudica. Potrivit unui comunicat al MAE, citat de Mediafax, intalnirea face parte din contactele regulate ale celor doi ministri pe teme bilaterale si europene.

"Bogdan Aurescu a discutat cu omologul ungar despre pregatirea vizitei pe care ministrul roman de externe intentioneaza sa o efectueze la Budapesta la inceputul lunii mai. A aratat ca o astfel de vizita, in opinia partii romane, este necesara pentru discutarea deschisa si cuprinzatoare a agendei si temelor bilaterale", se arata in comunicat.

In acest context, ministrul "a reamintit necesitatea ca Protocolul Comitetului bilateral de specialitate in domeniul minoritatilor nationale sa fie finalizat, astfel incat semnarea lui sa aiba loc cel mai tarziu in cadrul vizitei".

"A aratat ca Protocolul, a carui negociere a inceput inca in 2011, a fost in mare parte discutat, dar ca este necesara organizarea unor noi reuniuni ale secretarilor si copresedintilor Comitetului, in vederea finalizarii. A exprimat din nou toata disponibilitatea partii romane in acest sens, propuneri de date fiind deja transmise partii ungare. Ministrul ungar a asigurat ca va impulsiona un raspuns al componentei ungare a Comitetului", se mentioneaza in comunicatul MAE.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat o serie de aspecte legate de agenda bilaterala, cu accent pe proiecte economice, precum si probleme privind securitatea energetica la nivel regional.