Fostul prodecan al Facultatii de Finante-Banci din ASE, Cosmin Serbanescu, determina studentii sa ii dea mita fie spunandu-le ca au lucrari de calitate "indoielnica", fie acordandu-le ajutorul de a le elabora "o cunostinta" tezele de diploma, se arata in motivarea sentintei de condamnare a acestuia, citata de Mediafax.

Studenti ASEFoto: Hotnews

"Instanta retine ca inculpatul a avut aceeasi rezolutie infractionala in sensul ca pe de o parte acesta prevedea rezultatele actelor de executare cat si le urmarea, existand pentru acesta o practica de a pretinde sume de bani studentilor, sens in care instanta are in vedere numarul foarte mare cat si a modului de savarsire: ori isi arata nemultumirea cu privire la calitatea indoielnica a lucrarilor elaborate de studenti in apropierea termenului de predare - metoda aplicata studentilor care incercau sa-si elaboreze singuri lucrarile - ori prin acordarea ajutorului de a le elabora 'o cunostinta' lucrarile - pentru studentii mai putin interesati de elaborarea personala a lucrarilor", se arata in motivarea deciziei de condamnare la sase ani pentru luare de mita, de catre Tribunalul Bucuresti.

Conform sursei citate, Serbanescu, in schimbul sumelor de bani primite a elaborat pentru studenti sau masteranzi lucrari de licenta sau de disertatie, desi el era membru al unei comisii de examinare, iar in mod automat studentii care dadeau mita promovau examenul.

"Avand in vedere ca au fost incalcate atributii de serviciu ce tin de invatamant, care ar trebui sa asigure o dezvoltarea libera, integrala si armonioasa a individualitatii umane, in formarea personalitatii autonome si in asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru implinirea si dezvoltarea personala, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetateneasca activa in societate, pentru incluziune sociala si pentru angajare pe piata muncii, urmarile sunt foarte grave", subliniaza judecatorii care l-au condamnat pe fostul prodecan din ASE.

Cosmin Serbanescu, a fost condamnat la sase ani de inchisoare, in februarie, dupa ce a primit de la studenti intre 400 de lei si 400 de euro in schimbul unor lucrari de licenta gata facute si al unor note de promovare.

Decizia a fost luata de Tribunalul Bucuresti, ea nefiind definitiva. Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Serbanescu, judecat pentru luare de mita si trafic de influenta, se afla in arest preventiv din 18 iulie 2014.

Instanta a mai decis confiscarea de la Cosmin Serbanescu a sumelor de 9.730 de euro, 1.525 de lei si 1.300 de dolari.

In acelasi dosar a fost condamnat si unul dintre studentii care i-a dat mita fostului prodecan, Rami Bayssi, la un an si patru luni de inchisoare.

Potrivit Parchetului instantei supreme, in calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurari si reasigurari, Serbanescu a cerut si primit de la studenti sume intre intre 400 de lei si 400 de euro, in schimbul unor lucrari de licenta gata elaborate, in forma digitala.

Procurorii mai spun ca Serbanescu le-ar fi garantat studentilor ca el, in calitate si de membru al comisiei de licenta, le va asigura nota corespunzatoare promovarii examenului de licenta.

De asemenea, potrivit anchetatorilor, fostul prodecan "a acceptat sa-si traficheze influenta, in schimbul banilor primiti, prin interventii la profesorii coordonatori ai lucrarilor de licenta si membri ai comisiilor de examinare, in vederea promovarii examenelor de an si a celor de licenta".