Lucru cert, inspiratia este la ea acasa in inchisorile patriei, iar "literatura de detentie" devine un gen tot mai cautat. George Becali, cel care spunea ca nu poate sa citeasca fiindca ii lacrimeaza ochii, a scris 2 carti in detentie. George Copos a scris 5 carti, cam una la 80 de zile. Pe langa intrebarile legitime: la ce si cui folosesc aceste carti, cine le verifica si daca justifica ele reducerea pedepsei, ne aflam si in prezenta unor posibile plagiate. Adrian Nastase a folosit pentru cartea scrisa la Jilava titlul cartii Gabrielei Adamesteanu "Cele doua Romanii". In cazul SOV, mai multi specialisti au stabilit ca este vorba de texte compilate. Cum a reusit Becali sa scrie 2 carti, iar Copos 5? Adaugam la lista pe: Mihai Stoica, Gica Popescu, Sorin Apostu, Decebal Traian Remes sau Nicolae Mischie.

Literatura de detentieFoto: Colaj foto

Sorin Ovidiu Vintu- "Romania - studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare"

Cartea scrisa in penitenciar de Sorin Ovidiu Vintu "s-a vandut si ma gandesc sa rog tipografia sa mai tipareasca 200", a declarat pentru HotNews.ro directorul general al editurii C.H. Beck, Radu Dimitriu. Adevarul a scris pe 12 decembrie ca Vintu "a plagiat cartea ca sa-si reduca pedeapsa" si ca peste 50 de pagini din lucrarea acestuia ar fi plagiate. Contactat de HotNews.ro, directorul editurii care a publicat cartea a declarat: "din punctul meu de vedere, faptul ca un autor ia niste tabele, niste lucruri dintr-o publicatie care nu este a unei persoane - inteleg ca sunt copiate niste pagini dintr-un raport oficial care nu apartine unei entitati care a vandut-o si a publicat-o cu drept de autor - atunci din punctul meu de vedere nu e plagiat".

Mai multi specialisti consultati de ziarul Adevarul "au stabilit, fara dubii, ca asa-zisa analiza politico-economica facuta de Vintu nu este altceva decat un conglomerat de texte copiate din alte opere".

Potrivit expertilor citati de cotidian, cartea "Romania - studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare" semnata de Sorin Ovidiu Vintu este o compilatie de texte preluate "in bloc, cu tot cu semnele de punctuatie", din "Strategia nationala de dezvoltare economica a Romaniei pe termen mediu" publicata pe site-ul Camerei Deputatilor sau din "Elemente de strategie energetica pentru perioada 2011 - 2035. Directii si obiective strategice in sectorul energiei electrice" publicata pe site-ul Ministerului Economiei.

Adrian Nastase si "Cele doua Romanii"

In 2014, Nastase isi lanseaza, mai intai la Clubul Inchisorii de la Jilava, apoi la Hotelul Crown Plaza din capitala, cartea intitulata, nici mai mult nici mai putin, "Cele doua Romanii".

In anul 2000, Gabriela Adamesteanu (scriitoare, jurnalista si traducatoare) a publicat celebra carte de eseuri intitulata "Cele doua Romanii".

Plagiatul se opreste insa la titlu aici.

Primul titlu insa care a iesit din mana fostului premier s-a intitlulat "Exercitii de libertate", iar lansarea a fost facuta de catre familia acestuia in noiembrie 2012, la Targul de carte Gaudeamus. Ulterior, Adrian Nastase a publicat "Romania la UE in contextul reglementarilor interne si europene", o lucrarea stiintifica la care a lucrat timp de 30 de zile, intre opt si zece ore pe zi, in baza cererii aprobate de conducerea penitenicarului, potrivit gandul.info.

O alta carte pe care Nastase a scris-o in penitenciar este "Lumea, americanii si noi", aparuta la editura Litera, pe care a lansat-o in libertate, in 2013.

George Becali: De la lacrimatul ochilor la "Muntele Athos, patria Ortodoxiei" si "Eu si Steaua"

"Mie nu-mi place sa citesc, ca-mi lacrimeaza ochii, ma-ntelegi, ma dor ochii", declara Becali pentru Libertatea. Acelasi "autor" ne explica ca el are "o sensibiliatte si un suflet mai plin decat Liiceanu si Plesu", dar ca nu poate sa transpuna pe hartie aceste sentimente. Intr-un final, iata ca inspiratia l-a atins si pe celebrul "investitor din Pipera".

Lucrarea lui Gigi Becali "Muntele Athos, patria Ortodoxiei" este vanduta pe site-urile de specialitate cu 36 de lei, in momentul aparitiei afirmandu-se ca sunt 9.000 de exemplare tiparite, potrivit gandul.info.

Mai multe voci au afirmat insa ca lucrarea releva autori comuni, dar nu s-a facut nicio expertiza pana acum, Penitenciarul Rahova declarand ca nu are competentele si posibilitatea sa verifice daca George Becali este cu adevarat autorul.

O a doua carte scrisa de Becali in spatele gratiilor s-a intitulat "Becali si Steaua". Finantatorul echipei de fotbal a trimis o cerere catre directorului penitenciarului pentru a scrie si o a treia carte referitoare la activitatea sa din Parlamentul European.

George Copossi ale sale "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI"

In timpul procesului, George Copos a cerut eliberarea din inchisoare, sustinand ca a castigat peste 200 de zile in anul in care a fost in detentie, amintind faptul ca a scris cinci carti, una de istorie si patru de turism, a muncit la atelierul de tamplarie si s-a inscris la toate activitatile Penitenciarului Rahova.

Istoricul Catalin Parfene, care a atras atentia asupra unui posibil plagiat al cartii publicate in inchisoare a lui George Copos, a precizat pentru HotNews.ro ca in cartea omului de afaceri exista foarte multe pasaje asemanatoare cu cele din teza sa de masterat. "Este exact aceeasi ordine a ideilor mele din teza de masterat, doar topica este schimbata si foloseste sinonime", spune Parfene.

Catalin Parfene a mai precizat ca lucrarea sa "nu figureaza nici in bibliografie, nici in prefata". "Este inadmisibil sa nu il pomenesti pe cel care a scris lucrarea initiala".

Istoricul a spus ca va consulta cele doua lucrari in paralel si ca, cel mai probabil, va incerca sa sesizeze o comisie, care va trebui "sa dea un verdict".

Catalin Tolontan prezinta, pe blogul sau (tolo.ro), alte doua pasaje asemanatoare din cartile lui Catalin Parfene si George Copos:

  • "Documentul, un hrisov domnesc din 1492, rezumă un veritabil program politico-cultural al domnilor români" - Catalin Parfene
  • "Actul domnesc se constituie într-un veritabil program politic și cultural al principilor români medievali" - George Copos