Conducerea Romaniei transforma tara intr-un cap de pod al SUA si NATO in apropiere de granita Rusiei si este gata, din motive "oportuniste", "sa sacrifice interesele de mentinere a stabilitatii" in regiunea Marii Negre, a acuzat miercuri purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe, Alexandr Lukashevici, citat de agentia oficiala ruseasca Tass.

Trupe NATOFoto: Captura YouTube

UPDATE: Adjunctul purtatorului de cuvant al NATO, Carmen Romero, a calificat intr-un comunicat remis redactiei HotNews.ro declaratia oficialului rus drept drept "provocatoare" si a acuzat Rusia de "violarea dreptului international prin agresiunea din Ucraina". Oficialul NATO a caracterizat Romania drept "un aliat de incredere" si a dat asigurari ca "NATO isi apara membrii impotriva oricaror amenintari".

Reamintim ca Romania este membru NATO din 2004 si are un parteneriat strategic cu SUA, iar pe teritoriul sau este in curs de realizare o baza care va adaposti elemente ale scutului american antiracheta. Mai mult, Romania va gazdui doua comandamente NATO si trupe de interventie rapida, ca rezultat al deciziilor luate de Aliati pentru contracararea eventualelor amenintari dinspre Rusia. Deciziile au fost luate ca urmare a anexarii ilegale a Crimeei de catre Federatia Rusa si dupa implicarea Rusiei cu trupe, armament si munitie in conflictul din estul Ucrainei.

"In realitate, incearca sa transforme tara intr-un alt cap de pod pentru Statele Unite si NATO in apropiere de granita Rusiei", a afirmat diplomatul, comentand intentia Romaniei de a gazdui pe teritoriul sau trupe NATO.

"Am comentat in mod repetat pasi similari facuti de un numar de state membre NATO, subliniind natura lor conflictuala si absoluta lor neadecvare si redundanta, atat militara cat si financiara".

"Este evident ca Rusia nu reprezinta nicio amenintare nici pentru Romania si nici pentru o alta tara", a sustinut Lukashevici. "Alegatiile despre natura pur defensiva a acestor miscari si asa numita 'amenintare din est' nu stau in picioare la o analiza".

Potrivit acestui purtator de cuvant, este greu sa nu fi de acord cu concluzia ca "actualii lideri romani incearca sa-si imbunatateasca profilul in ochii decidentilor politici din strainatate, care neglijeaza la modul deschis angajamentele lro din Tratatul NATO-Rusia din 1997 de neamplasare a unor 'forte substantiale de lupta' pe teritoriul noilor membri ai Aliantei, si sunt pregatiti ca din motive oportuniste sa sacrifice interesele de mentinere a stabilitatii in regiunea Marii Negre".

Reamintim ca, la inceputul lunii aprilie, Guvernul a aprobat modificari si completari la Legea nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei. Proiectul de lege adoptat de Guvern face posibila desfasurarea de trupe si armament NATO - parte a procesului de reasigurare a aliatilor in fata unor potentiale amenintari din partea Rusiei.

Printre deciziile luate la summit-ul NATO din septembrie 2014 si ulterior se numara si infiintarea in Romania a unui centru de comanda si a unui comandament multinational la nivel de divizie. Pe langa infiintarea acestor doua centre de comanda, in Romania se desfasoara multiple exercitii aliate, precum si prepozitionarea de echipamente militare si armament.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, domeniile acoperite de modificarile si completarile propuse de Executiv fac referire, in principal, la:

- prepozitionarea unor produse militare, echipamente si materiale din inzestrarea fortelor armate straine, insotite, dupa caz, de personalul de deservire;

- adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a Romaniei la nevoile de instruire;

- optimizarea modalitatii de acordare a sprijinului natiunii gazda, in contextul efortului de aparare colectiva;

- adaptarea procedurilor de infiintare/dislocare a unor comandamente, entitati/elemente sau structuri multinationale la cerintele impuse de efortul de aparare colectiva sau in vederea punerii lor la dispozitia NATO.

Rusia a reactionat imediat, avertizand ca Romania trebuie sa fie constienta de "responsabilitatea" si de "consecintele" suplimentarii efectivelor NATO pe teritoriul sau, avertiza atunci Ministerul rus de Externe, catalogand drept "periculoase" actiunile Aliantei Nord-Atlantice.

"Consolidarea fortelor NATO in Europa de Est este un pas fara precedent, care incalca toate acordurile existente", a declarat Aleksander Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus Externe, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a replicat pe Twitter: Guvernul este foarte constient ca deciziile sale sunt cele mai bune pentru Romania si parteneri. "Un raspuns fff clar - DA, suntem constienti ca deciziile noastre sunt cele mai bune pt Romania si partenerii nostri!!", a scris primul ministru pe Twitter.