Cum poti sa dai lumina unui liceu de nevazatori? Nu e mai degraba o idee cam prea ironica pentru o campanie de CSR? Si totusi, daca intri in detalii realizezi ca pana si orbii au nevoie de lumina - mai exact de curentul electric care face sa functioneze computerele cu care ei navigheaza pe internet, fara ecran, doar cu ajutorul auzului.

Unul dintre locurile in care se duc kilowatii donati in campania “Daruieste Lumina” e Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj Napoca. Un loc in care invata copii de la cativa ani si pana spre 20. Un loc in care perdelele grele acopera cateodata ferestrele, pentru ca unii dintre copii sunt chiar sensibili la lumina puternica. Si totusi, exista o sursa de lumina spirituala care costa bani, spune directoarea Roxana Cziker, “pentru ca la acesti copii lumina vine din computerele cu care invata” si care, de exemplu, le permit sa foloseasca internetul aproape ca un om cu darul vederii. Alex Bologa e unul dintre acesti copii: nu doar ca a invatat sa foloseasca internetul dupa ureche - la propriu! - dar isi si ia de pe net ultimele stiri din judo, sportul pe care il practica la nivel foarte inalt, in ciuda lipsei lui complete de vedere.

Aceasta este doar una dintre povestile din aceasta campanie, care a transformat o donatie de 100.000 de kWh intr-o campanie de social media cu mii de participanti deja, pe site-ul www.daruiestelumina.ro. Campania vrea sa-i transforme pe toti cei care intra pe pagina in donatori voluntari de lumina si caldura, pentru (deocamdata) 12 beneficiari din tara.

Cum imparti lumina la 12 scoli, spitale, centre speciale pentru copii si case de batrani?

Ideea e simpla: E.ON Romania a pus la bataie 100.000 de kWh ce pot fi donati - dar pentru donatie e nevoie ca fiecare kWh sa fie directionat de catre un participant la campanie. E nevoie deci de un exercitiu de solidaritate - si acesta este cel mai important mesaj al acestei campanii: nu se poate caritate fara solidaritate!

De aceea, tot ce trebuie sa faca utilizatorul e sa intre pe site si sa aleaga unde se duce kilowatul pe care il are alocat, catre beneficiarul care ii place mai tare. Astfel, kilowatt-ul respectiv se inregistreaza in contul beneficiarului si va fi scazut din factura. La cati kilowati sunt donati, unii dintre beneficiari ar putea scapa pe termen lung de plata electricitatii sau a gazului!

Totul depinde insa de mobilizarea noastra. Avem de unde alege:

  • Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară “Terezianum” din Sibiu
  • Colegiul Național "Octavian Goga” din Miercurea Ciuc
  • Asociaţia "Steps of Hope” din Sibiu
  • Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca din Cluj
  • Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj din Zalau
  • Colegiul Tehnic "Iuliu Maniu” din Carei
  • Spitalul Orășenesc Oțelu-Roșu
  • Centrul de Pedagogie Curativă Simeria din Simeria Veche
  • Centrul Școlar de Educație Incluzivă “Aurora” din Resita
  • Căminul de Bătrâni “Sf. Constantin și Elena” din Iasi
  • Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr. 2 din Bacau
  • Spitalul de Psihiatrie "Sfântul Nicolae" din Roman.

Campania va dura pana la capatul lunii aprilie si nu presupune niciun cost de la utilizator, toti kilowattii fiind donati de E.ON Romania.