Este regretabil ca un fost sef de stat s-a exprimat in astfel de termeni a spus marti dimineata Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre declaratiile date de Traian Basescu luni seara privind "un mod ravasit de a face justitie. "Aceste atacuri nu fac decat sa ne faca sa pierdem credibilitate ca tara", a acuzat Stanciu.

Livia StanciuFoto: CSM

Intrebat luni de moderatorul emisiunii de la B1 de ce nu i-a sunat pe Florina Coldea, pe Codruta Kovesi si pe Livia Stanciu - cele din urma numite de el in functie, fostul sef al statului a raspuns ca: "Din sila nu ii sun. Ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie."

"Un presedinte care are la activ mai multe mandate in aceste functii ar trebui sa reprezinte un model de comportament public. Nu voi intra in acest gen de dialog, nu inteleg logica acestui gen de discurs, daca s-au facut asemenea declaratii" a spus Stanciu.

Desi declaratiile lui Traian Basescu au fost facute la un post de televiziune, Livia Stanciu a spus ca "am vazut trunchiate in presa afirmatii scoase din contextul problematicii puse".

De altfel, aceasta a spus ca si afirmatia privind parteneriatul dintre ICCJ si DNA a fost scoasa din context. "Nu este prima data cand sunt scoase din context declaratii. Sa ne amintim cand acum doi ani presedintele Inaltei Curti a facut aceste declaratii si s-a zis ca presedintele Inaltei Curti va fi partener al DNA. Am spus ca vom fi parteneri in lupta anti-coruptie. Faptul ca nu a fost prezentata in context a facut posibil ca sa fie denaturata aceasta declaratie", a declarat jurnalistilor Livia Stanciu.

Livia Stanciu a afirmat ca s-au inmultit atacurile la adresa magistratilor, asa ca, "in primul rand, ar trebui sa ne intrebam de ce se intampla aceste lucruri in societate", in conditiile in care orice magistrat, nu numai cei cu functii de conducere, sunt verificati inainte de numire.

Potrivit presedintei ICCJ, sistemul de justitie a reusit, in ultimii ani, sa impuna respectarea legii la nivel national. " Institutiile statului intr-adevar s-au reformat pentru ca oamenii din ele au inteles ca nu trebuie sa fie dependenti de cei care au creat aceste institutii sau de cei care i-au numit si trebuie sa fie dependenti doar de lege", a declarat Stanciu.

Aceste atacuri nu fac decat sa ne afecteze credibilitatea ca tara, a acuzat Livia Stanciu. "Romania trebuie vazuta c aun stat onorabil si cu un sistem de justitie performat", a mai spus magistratul.