MAE reaminteşte că pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost postat, încă din anul 2011, un avertisment ferm de călătorie pentru Yemen, care conține nivelul maxim de alertă: "Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara!".

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat de presa, pe lângă publicarea sa pe site-ul MAE, această alertă de călătorie a fost adusă la cunoştinţa publicului larg în mod constant în tot acest interval prin intermediul celor două instrumente moderne de informare ale MAE.

Este vorba de serviciul de alertă prin SMS "Un SMS îţi poate salva viaţa!", lansat în luna octombrie 2012, prin intermediul căruia cetățenii români, odată ajunși într-un stat considerat de risc primesc coordonatele misiunii diplomatice române, si de aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", lansată în anul 2014, care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone.

În prezent, în colaborare cu autorităţile unor state care au cetăţeni în aceeaşi situaţie, sunt în curs de derulare proceduri avansate de evacuare a unui număr de încă şase cetăţeni români, alături de un membru de familie, afirma MAE.

"Continuă demersurile Celulei de Criză de menţinere a legăturii permanente cu toate statele implicate în acţiunile de evacuare, fiind folosite toate canalele diplomatice şi consulare aflate la dispoziţie pentru finalizarea în condiţii de siguranţă a evacuărilor", mai scrie sursa citata.

Cinci sute nouasprezece persoane, majoritatea civili si 90 de copii, au fost ucise in ultimele doua saptamani de violente in Yemen, a anuntat, joi, coordonatoarea operatiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citata de Associated Press.In plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost ranite, iar alte zeci de mii si-au parasit locuintele.