Romanul rapit sambata in Burkina Faso, unde facea parte dintr-o echipa de patrulare care asigura securitatea perimetrului unei exploatari miniere, nu a fost ranit in schimbul de focuri, informeaza Ministerul roman de Externe, precizand ca in zona a fost detasat un contingent militar in vederea identificarii rapitorilor.

"Celula de criza convocata de ministrul Afacerilor Externe a continuat sa lucreze pe parcursul serii de ieri si al noptii, fiind in contact cu autoritatile din Burkina Faso prin ambasadele Romaniei din regiune. De asemenea, suntem in contact cu autoritatile franceze. Totodata, Celula de Criza a MAE a informat familia cetateanului roman si mentine o legatura permanenta cu aceasta. In continuare, la nivelul Structurii operative a MAE, activata de ministrul Afacerilor Externe, se intreprind demersuri complexe in vederea gestionarii acestui caz", potrivit unui comunicat MAE difuzat duminica, citat de Mediafax.

Ministerul de Externe precizeaza ca romanul facea parte dintr-o echipa de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatarii miniere.

Potrivit informatiilor obtinute de la compania de exploatare miniera in cadrul careia cetateanul roman activa, acesta nu ar fi fost ranit in schimbul de focuri.

Conducerea minei si directorii intreprinderii se afla in contact permanent cu autoritatile din Burkina Faso, care au detasat un important contingent militar in zona, in vederea identificarii rapitorilor, informeaza MAE.

De asemenea, atasatul militar de pe langa Ambasada Frantei din Ouagadougou, cu care Ambasada Romaniei la Dakar este in legatura prin intermediul Consulului Onorific al Romaniei la Bamako, a comunicat ca sunt in derulare demersuri specifice pentru urmarirea si identificarea rapitorilor.

_______

Persoane inarmate au rapit, sambata, un ofiter de securitate roman de la o mina de mangan din Burkina Faso, au anuntat compania si o sursa din domeniul securitatii, citate de Reuters.

Un agent de securitate roman, care are si cetatenie franceza, a fost rapit sambata de cinci persoane inarmate care au atacat un convoi aflat in misiune de patrulare in apropierea minei de mangan din Tambao, a declarat un oficial militar citat de Associated Press.

Mina, care se afla in provincia Oudalan, in apropierea granitelor cu Mali si Niger, este exploatata de Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation, compania omului de afaceri roman Frank Timis.

Un jandarm si un sofer au fost raniti in atac, a precizat oficialul militar. "Avem cateva informatii si suntem deja in teren. Cooperam cu Niger si Mali", a adaugat acesta.

Potrivit Reuters, Ministerul francez de Externe a anuntat insa ca nu are informatii care sa sugereze implicarea unui cetatean francez in acest caz.

Surse din domeniul securitatii din Burkina Faso si Mali, citate de AFP, au declarat ca romanul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost rapit si dus in statul vecin Mali.

"Un roman a fost rapit de cinci barbati care seamana cu rebelii tuareg. Ei au atacat mina de mangan din Tambao" (nord), a declarat un oficial din armata statului Burkina Faso, adaugand ca un jandarm a fost "grav ranit" in atac.

"Au tras intai asupra jandarmului, ranindu-l grav, apoi l-au rapit pe roman, care nu era inarmat" si lucra ca "agent de securitate la mina", a precizat un oficial al Jandarmeriei din Burkina Faso.

Autorii rapirii, "barbati cu turbane si inarmati", "s-au indreptat spre frontiera cu Mali", a declarat o sursa din domeniul securitatii din Mali, precizand ca autoritatile acestei tari au trimis oameni inarmati pentru a-i intercepta.

Potrivit unor surse citate de BBC, rapitorii ar face parte dintr-o grupare care are legaturi cu Miscarea pentru Unicitate si Jihad in Africa de Vest (MUJAO) din Mali.

Surse citate de site-ul de stiri Info-Afrique.com au afirmat ca romanul rapit se numeste Iulian Ghergut. Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliati gruparii Al-Qaida in Maghrebul Islamic, care l-au dus pe ostatic in Niger cu trei camionete Toyota, fara a putea fi interceptati.

Potrivit surselor citate de site-ul de stiri Burkina24.com, cetateanul romano-francez in varsta de aproximativ 40 de ani a fost rapit de teroristi provenind din Mali.

Burkina Faso, o tara saraca, a fost scutita pana in prezent de rapiri vizand cetateni occidentali, insa astfel de cazuri s-au inregistrat frecvent in Mali si Niger.

Nordul Mali se confrunta cu prezenta a numerosi islamisti inarmati, rebeli separatisti si bande criminale. In trecut, cetatenii straini rapiti au fost dusi in zonele desertice din nordul Mali si ulterior eliberati in schimbul unor rascumparari.

Totusi, surse din industria mineritului citate de Reuters au declarat ca incidentul ar putea fi legat de faptul ca Pan African Minerals a avut relatii tensionate cu comunitatea locala din zona minei.

Guvernul din Burkina Faso a cerut companiei recent sa suspende productia la mina, care dispune de rezerve estimate la 100 de milioane de tone, pentru ca vrea sa revizuiasca toate contractele de minerit acordate in timpul mandatului fostului presedinte Blaise Compaore, inlaturat de la putere de protestatari in octombrie 2014.

Potrivit unor surse citate de site-ul JeuneAfrique.com, Guvernul ar fi suspendat licenta de export a companiei Pan African Minerals, pe motiv ca nu a respectat prevederile din conventia miniera privind asfaltarea drumului Dori-Tambao si constructia unei linii de cale ferata Kaya-Tambao.