Guvernul a aprobat in sedinta de joi modificări şi completări la Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României. Proiectul de lege adoptat de Guvern face posibila desfasurarea de trupe si armament NATO - parte a procesului de reasigurare a aliatilor in fata unor potentiale amenintari din partea Rusiei.

Exercitii NATO in Marea NeagraFoto: MApN

Printre deciziile luate la summit-ul NATO din septembrie 2014 si ulterior se numara si înfiinţarea in Romania a unui centru de comanda si a unui comandament multinational la nivel de divizie. Pe langa infiintarea acestor doua centre de comanda, in Romania se desfasoara multiple exercitii aliate, precum si prepoziţionarea de echipamente militare si armament.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, domeniile acoperite de modificările şi completările propuse de Executiv fac referire, în principal, la:

- prepoziţionarea unor produse militare, echipamente şi materiale din înzestrarea forţelor armate străine, însoţite, după caz, de personalul de deservire;

- adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a României la nevoile de instruire;

- optimizarea modalităţii de acordare a sprijinului naţiunii gazdă, în contextul efortului de apărare colectivă;

- adaptarea procedurilor de înfiinţare/dislocare a unor comandamente, entităţi/elemente sau structuri multinaţionale la cerinţele impuse de efortul de apărare colectivă sau în vederea punerii lor la dispoziţia NATO.