In fiecare zi apare o noua stire despre o catastrofa iminenta, despre care ni se spune ca va duce, obligatoriu, catre sfarsitul vietii pe Pamant. Printre aceste catastrofe posibile un loc de frunte il ocupa schimbarea polilor magnetici ai Pamantului si eruptiile solare.

Admitere Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi Foto: www.uaic.ro

Facultatea de Fizica a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi va organiza, cu ocazia Saptamanii Portilor Deschise, un curs deschis prin care va demitiza efectele acestor fenomene naturale, folosind armele de care dispune stiinta.

Acesta este doar un singur exemplu dintr-o serie de cursuri deschise ce vor fi prezentate in cadrul Saptamanii Portilor Deschise, eveniment organizat de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" pentru liceeni in perioada 6-10 aprilie. Cursurile vor servi drept "aperitive" pentru materiile ce urmeaza a fi studiate in facultate de catre absolventii care vor alege sa dea admitere la Universitatea din Iasi.

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor le-a pregatit elevilor o explicatie a crizelor economice pe intelesul nespecialistilor: asemenea unei fapturi vii, economia parcurge o faza de crestere in care acumuleaza, se dezvolta, cunoaste, experimenteaza, invata. Dar, la fel ca si in viata, dupa o vreme apar semnele imbatranirii. Organismul economic al pietei libere are insa un avantaj: acesta din urma isi revine.

Tot despre organisme, de data aceasta vii, va fi vorba si in cursul liber organizat de Facultatea de Biologie. Elevilor prezenti la prelegere li se va explica evolutia pe intelesul lor, plecand de la intrebari precum De ce evolueaza lumea vie? Poate fi dovedita realitatea evolutiei? Produce selectia naturala perfectiune? Este evolutia predictibila?

Facultatea de Informatica, la ale carei activitati si-au anuntat deja participarea peste 600 de elevi, va oferi la randul sau o perspectiva proprie asupra lumii vii. Elevii vor descoperi fascinanta lume a algoritmilor ce guverneaza miscarile in natura - de la drumul furnicii dinspre musuroi spre mancare, pana la zborul lin si organizat al pasarilor migratoare.

Stiinta va fi centrul de interes si in prelegerea din domeniul teologiei ortodoxe. Expunerea va aborda acele aspecte in care textul biblic si cunoasterea stiintifica nu s-au pus intotdeauna de acord.

Cursuri, experimente sau workshopuri demonstrative vor fi organizate de toate cele 15 facultati ale Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, in perioada 6-10 aprilie. Astfel, elevii se vor putea familiariza de pe acum cu viata de student si vor intelege mai bine ce presupune alegerea unui anumit domeniu de studiu.

In anul 2015, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi va organiza admitere pentru 83 de programe de studiu. Vor fi disponibile 3450 de locuri fara taxa pentru licenta, respectiv 2300 de locuri fara taxa pentru master.

www.admitere.uaic.ro