In ultimii trei ani, turcul Cem Berger, 39 de ani, a fost cautat de lichidatori, anchetat de procurori si monitorizat de serviciile de informatii. Si-a lichidat pe rand firmele pe care le-a patronat, ramanand doar administratorul unei afaceri detinute de un conational de-al sau, intemnitat pentru tentativa de omor si pentru evaziune fiscala. Ambii provin din regiunea turca Hatay, situata la granita cu Siria. Turcii din aceasta provincie au dominat in ultimii zece ani piata de legume si fructe din Romania.

DOSAR SECRET. Cem Berger a locuit la Bucuresti, in ultimele doua decenii, in baza unui permis de sedere temporara. Apoi, el a cerut insa sa ramana permanent aici. Fara succes. Solicitarea i-a fost respinsa toamna trecuta din cauza unui raport al SRI, care l-a catalogat drept un "pericol pentru ordinea publica si siguranta nationala." Datele stranse de SRI nu au fost dezvaluite nici publicului, nici avocatilor, fiind clasificate ca strict secrete. Informatiile au fost consultate doar de judecatorii care au analizat cazul si i-au respins cererea, pe 29 octombrie 2014. I s-a permis, totusi, sa ramana temporar in Romania.

Cem Berger ne-a declarat ca nu stia de raportul SRI: "Este adevarat ca am facut o cerere pentru domiciliul permanent. Am considerat ca indeplinesc toate conditiile. Sunt de multi ani aici, sunt casatorit cu o romanca, am doi copii botezati aici. Dumneavoastra nu ati fi facut la fel daca erati in locul meu? Nu stiam de raportul SRI, stiam doar ca mi s-a respins si am asteptat impreuna cu doamna avocat sa treaca termenul ca sa mai pot face o cerere. Lucru pe care il voi face cu siguranta. O sa fac din nou demersuri pentru ca eu consider ca merit".

RISE Project a analizat trecutul afaceristului pe care procurorii il acuza ca a dezvoltat o ampla retea de evaziune fiscala la marginea Capitalei, folosindu-se de interpusi din Macedonia si din Romania.

ACUZAT DE FRAUDE. Cem Berger mai este cercetat de aproape trei ani pentru 11 infractiuni de evaziune fiscala. Investigatiile impotriva lui au fost incepute de procurorii din Ilfov, care au cerut si arestarea turcului in 2012. Ulterior, cazul sau a fost preluat de DNA.

Procurorii l-au pus sub acuzare pentru firmele fantoma pe care le-ar fi coordonat prin interpusi. Anchetatorii sustin ca, la perchezitii, au gasit documentele contabile si actele de infiintare ale unor companii implicate intr-o retea de fraude fiscale: "Toate societatile fantoma erau infiintate de cetateni macedonieni care veneau in tara doar pentru o perioada scurta de timp pentru intocmirea actelor de infiintare si pentru a efectua doua, trei achizitii. Apoi, macedonienii plecau din Romania, ca sa nu poata fi trasi la raspundere".

Procurorii au calculat, in prima faza, ca afaceristul turc a provocat Romaniei o paguba de aproximativ 15, 5 milioane de lei, adica peste 3,5 milioane de euro.

Cem Berger ne-a declarat: "Da, dosarul penal ma afecteaza, dar nu am fugit niciodata. De fiecare data cand am fost chemat m-am prezentat. Nu cunosc ca respingerea domiciliului permanent sa aiba legatura cu dosarul penal".

Citeste articolul integral pe RISE Project