Presedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii apelor nr. 107/1996, apreciind ca unele dispozitii "aduc atingere principiului ierarhiei actelor juridice" prevazut in Constitutie si contravin normelor de tehnica legislativa.

Astfel, explica Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat postat pe site-ul sau, "art. I pct. 2 din legea transmisa la promulgare, respectiv art. 212 lit. d) din Legea nr. 117/1996, prevede posibilitatea actualizarii periodice, prin hotarare de Guvern, a Listei substantelor prioritare in domeniul apei, prevazute in anexa nr. 5 din aceeasi lege, precum si a normelor de calitate prevazute la lit. b) din acelasi act normativ".

"Plecand de la faptul ca anexa nr.5 face parte integranta din Legea apelor nr. 117/1996, constatam ca, practic, prin modificarea propusa prin legea transmisa la promulgare se prevede posibilitatea amendarii dispozitiilor unei legi prin hotarare de Guvern, adica printr-un act juridic ce are forta juridica inferioara legii. Drept urmare, semnalam Parlamentului ca dispozitiile prevazute la art. I pct. 2, respectiv cele ale art. 212 lit. d) din Legea nr. 107/1996 contravin principiului ierarhiei actelor normative, prevazut la art. 1 alin.(5) din Constitutie, republicata, precum si principiilor de elaborare a actelor normative, prevazute de Legea nr.24/2000, republicata, potrivit carora modificarea unui act normativ poate fi dispusa numai prin acte normative ulterioare de acelasi nivel sau de nivel superior. De asemenea, semnalam faptul ca, potrivit art.108 alin.(2) din Constitutie, republicata, hotararile Guvernului se emit pentru organizarea executarii legilor", potrivit sursei citate.

Prin urmare, in conformitate cu dispozitiile constitutionale si legale mentionate, Presedintia constata ca, "in ceea ce priveste lista substantelor prioritare in domeniul apei, atata timp cat aceste substante sunt incluse in lege, actualizarea acestei liste (care, tehnic-legislativ inseamna modificarea sau completarea acesteia) se poate face numai prin lege".

"Totodata, consideram ca ratiunea avuta in vedere de initiatorul acestui proiect de act normativ - aceea ca necesitatea unei transpuneri complete si cu celeritate in legislatia interna a directivelor europene referitoare la tematica mentionata este cel mai bine realizata prin hotarare de Guvern - nu se poate constitui, sub nicio forma, intr-o ratiune de incalcare a Legii fundamentale, atat Guvernul cat si Parlamentul avand, pe langa obligatia constitutionala de a transpune legislatia europeana in legislatia interna, si pe aceea de a respecta principiile si normele interne de elaborare a actelor normative", potrivit sursei citate.