(Articol actualizat ora 18.13) Comandantul suprem al fortelor aliate din Europa (SACEUR) Generalul Philip M. Breedlove, a discutat marti la Bucuresti despre situatia instabila din estul Ucrainei si pozitia Aliantei fata de Federatia Rusa, potrivit unui comunicat al Presedintiei. Cei doi oficiali au mai discutat si despre stadiul pregatirii centrului de comanda NATO si a Comandamentului multinational la nivel de divizie din Romania.

Philip BreedloveFoto: NATO

Generalul Breedlove a reafirmat, potrivit sursei citate, ca "NATO doreste rezolvarea diplomatica a conflictului din Ucraina si ca scopurile organizatiei sunt exclusiv defensive".

Iohannis si Breedlove au discutat si despre contributia Romaniei in cadrul misiunii Resolute Support din Afganistan.

Oficialul NATO s-a mai intalnit la Bucuresti si cu Victor Ponta, care a multumit pentru angajamentul NATO in consolidarea capacitatii de aparare a Romaniei si a reconfirmat angajamentul tarii noastre pentru pentru indeplinirea obligatiilor asumate ca stat membru NATO, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Premierul i-a transmis lui Philip Breedlove "sprijinul ferm al Romaniei" pentru Planul de actiune al NATO pentru cresterea capacitatii operationale, care asigura o prezenta NATO in statele din estul Europei.

Vizita Comandantului Suprem al Fortelor Aliate din Europa are loc in contextul desfasurari la Bucuresti a Conferintei organizata de Comandamentul European al SUA (EUCOM), la care participa sefi ai statelor majore generale din Europa Centrala.

Inainte de a ocupa postul de comandant suprem al fortelor aliate din Europa, generalul Breedlove a mai detinut, printre altele, pozitiile de comandant al fortelor aeriene americane din Europa, comandant al fortelor aeriene americane in Africa, comandant al componantei aeriene de la ramstein si director al centrului Joint Air Power Competence din Kalkar, Germania.

Generalul Breedlove a criticat frecvent interventia Rusiei in estul Ucrainei si, recent, s-a pronuntat pentru trimiterea de armament defensiv in aceasta tara.

Amintim ca Michael Turner, congressman american care conduce grupul de prietenie cu Romania, si Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentului, au venit in Romania luni, 30 martie, in timp ce saptamana trecuta o alta delegatie de membri ai Congresului SUA s-a aflat la Bucuresti.