Consiliul Superior al Magistraturii va sesiza Curtea Constitutionala invocand absenta unei hotarari pronuntate de Senat dupa votul in cazul Sova, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Curtea a fost deja sesizata deja de presedintele Klaus Iohannis, pe existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre puterile statului. Intre timp, s-a mai consumat un eveniment: PSD si PNL au anuntat, luni, in plenul Senatului, ca sustin modificarea Regulamentului astfel incat hotararile sa fie adoptate cu majoritatea numarului celor prezenti, nu cu jumatate din numarul total al senatorilor, cum s-a decis in cazul Sova.

Propunerea a fost facuta din partea PSD de catre liderul senatorilor social-democrati, Ilie Sarbu, iar din partea grupului PNL de catre senatorul Tudor Barbu, care a precizat ca modificarea a fost discutata si aprobata in sedinta grupului PNL din Senat, trasmite site-ul stiripesurse.ro

Comisia de Regulament urmeaza sa discute marti acest subiect si sa propuna plenului Senatului modificarea Regulamentului Senatului dar si a Statutului senatorilor si deputatilor. Regulamentul prevede la art.173 ca "Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi". Constitutia prevede la articolul 72, alin. 2 ca "Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Camera".

Administratia Prezidentiala a anuntat, joi, 26 martie, ca presedintele Klaus Iohannis solicita Curtii Constitutionale "sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte, ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune in acord dispozitiile legale cu Constitutia in ceea ce priveste majoritatea necesara adoptarii hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinta blocarii activitatii puterii judecatoresti. Atitudinea Parlamentului in cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Sova a condus la un blocaj institutional prin imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie". (Vezi aici textul integral al sesizarii)

Pe data de 25 martie, senatorii au votat cererea procurorilor de arestare a senatorului Dan Sova, care a intrunit 79 de voturi pentru, 67 de voturi contra si 5 anulate, dar invocandu-se faptul ca nu a intrunit jumatate din numarul total al senatorilor, aceasta cerere a fost respinsa. Senatul a invocat lipsa cvorumului si nu a mai emis o hotarare, care sa poata fi ulterior atacata la Curtea Constitutionala. Or, CSM ar urma sa invoce tocmai absenta unei hotarari in cazul Sova si sa solicite Curtii sa oblige Senatul sa o redacteze, care hotatare ar putea ulterior sa fie atacata la randul ei la CCR.