Site-ul CaleaEuropeana.ro a semnalat faptul ca Ministerul Apararii Nationale a publicat duminica, pe pagina sa de Facebook, o fotografie cu militarii Diviziei "Tudor Vladimirescu" din 29 martie 1944, pe care a sters-o dupa cateva ore. Postarea a aparut dupa ce Agerpres a publicat amplul interviu cu ambasadorul rus la Bucuresti, in care acesta spune, printre altele, ca autoritatile romane evita sa mentioneze ca romanii si rusii au fost impreuna in ultima etapa a celui de-al doilea Razboi Mondial.

"Am fost surprins ca in ultimul an autoritatile de aici au incercat sa evite sa mentioneze ca am fost impreuna in ultima etapa a celui de-al doilea Razboi Mondial", a spus in interviu ambasadorul rus.

Mesajul care insotea fotografia este urmatorul: Militarii Diviziei "Tudor Vladimirescu" depun juramant fata de poporul roman, cu o zi inaintea plecarii in zona frontului, Pe drapelele de lupta ale diviziei scria: "Pentru o Romanie libera si independenta." Aceasta postare a primit mai multe comentarii critice.

La cateva ore dupa, postarea a fost stearsa.

Amintim ca, in aceeasi zi in care Agerpres a publicat interivul cu ambasadorul rus Oleg Malginov, ambasada Rusiei a publicat un comunicat de presa pe site-ul sau in care Malginov reactionaeaza fata de un articolul "Ispita fascista a tovarasului Putin" semnat de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan pe Contributors.ro si preluat de Romania Libera.

Malginov spune ca "nu este deloc necesar ca pe paginile publicatiilor centrale sa se dea cuvantul la orice badaran". Mai mult, ambasadorul rus spune ca "Republicarea despre care este vorba sa ramana pe constiinta echipei editoriale".

Dupa ce spune ca "am primit cu surprindere si dezamagire" articolul, Oleg Malginov anunta ca "pentru mine portalul informational Contributors.ro si ziarul Romania Libera au incetat sa existe ca surse de mass-media demne de respect".

Ministerul de Externe a reactionat la aceste afirmatii: "MAE considera ca libertatea de expresie a unei institutii a statului - oricare ar fi acest stat -, si inclusiv sau mai ales a unei ambasade nu poate fi absoluta. Iar, in orice caz, folosirea unor exprimari injurioase - cum este termenul de <> - nu este acceptabila", se arata intr-un comunicat al ministerului remis redactiei.