Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reactioneaza dupa ce ambasadorul Rusiei la Bucuresti i-a calificat drept" badarani" pe autorii unui articolul publicat pe Contributors.ro. "MAE consideră că libertatea de expresie a unei instituţii a statului - oricare ar fi acest stat -, şi inclusiv sau mai ales a unei ambasade nu poate fi absolută. Iar, în orice caz, folosirea unor exprimări injurioase - cum este termenul de <> - nu este acceptabilă", se arata intr-un comunicat al ministerului remis redactiei.

De asemenea, MAE arata ca in timp ce "principiul libertăţii de expresie a presei trebuie sa fie absolut într-o societate democratică", "libertatea de expresie a unei instituţii a statului - oricare ar fi acest stat -, şi inclusiv sau mai ales a unei ambasade nu poate fi absolută".

MAE mai arata in comunicat ca a convocat reprezentantii Ambasadei ruse la sediul ministerului pentru a le comunica aceasta pozitie.

Reamintim ca ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, a reactionat fata de un articolul "Ispita fascistă a tovarăşului Putin" semnat de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan pe Contributors.ro. Malginov a spus, intr-un comunicat publicat pe site-ul Ambasadei, ca "nu este deloc necesar ca pe paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran". Mai mult, ambasadorul rus a spus ca "Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale".

Comunicatul integral al Ministerului Afacerilor de Externe:

"Ministerul Afacerilor Externe îşi reafirmă convingerea că principiul libertăţii de expresie a presei trebuie sa fie absolut într-o societate democratică.

MAE reamintește că şi Ambasadele României intervin - iar la nivelul opiniei publice există, de regulă, o așteptare legitimă în acest sens - atunci când mass media străine critică România sau pe români sau proiectează o imagine negativă faţă de ţara noastră.

În același timp, MAE consideră că libertatea de expresie a unei instituţii a statului - oricare ar fi acest stat -, şi inclusiv sau mai ales a unei ambasade nu poate fi absolută. Iar, în orice caz, folosirea unor exprimări injurioase - cum este termenul de "bădăran" - nu este acceptabilă.

Din dispoziţia ministrului afacerilor externe, aceste elemente vor fi transmise reprezentanților Ambasadei ruse, în cadrul unei audienţe convocate la sediul MAE."