Luni au loc mai multe contacte la nivel inalt intre oficiali americani si romani pe temele cele mai importante din dosarul relatiilor bilaterale. Astfel, o delegatie de membri ai Congresului SUA a sosit la Bucuresti, concomitent cu adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentului.

Michael Turner si Loretta Sanchez, co-presedinti ai grupului de prietenie cu Romania din COngresul american, vor participa la Forumul “Noi perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - România” – București, Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, de la ora 11.00. Turner va fi primit si la Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis, in timp ce Loretta Sanchez a anuntat pe contul sau de Facebook ca va face o vizita la baza americana de la Deveselu, unde vor fi amplasate elemente ale scutului antiracheta.

Si Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentului, este astazi in Romania. Potrivit unui anunt al Departamentului de Stat, Rose va face un turneu in Romania, Israel si Turcia, unde va avea discutii cu oficialii locali pe tema apararii antiracheta, securitatea spatiului si alte teme de securitate. Frank Rose va avea un discurs la Universitatea Romano-Americana si la SNSPA, si va avea discutii la Ministerul Afacerilor Externe cu ministrul Bogdan AUrescu si secretarul de stat Daniel Ionita.

Reamintim ca saptamana trecuta o alta delegatie de membri ai Congresului SUA s-a aflat la Bucuresti.

Intensificarea contactelor bilaterale vine pe fondul situatiei instabile din Ucraina, concomitent cu intensificarea actiunilor NATO si SUA de reasigurare a aliatilor din estul Europei.