In urma cooperarii cu autoritatile judiciare din Turcia, Omar Mahmoud se afla in custodia Politiei Romane. Acesta a fost introdus intr-un Centru de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Romane pe baza mandatului de executare a pedepsei cu inchisoare emise pe numele sau.

Omar HayssamFoto: AGERPRES

"Persoana in cauza a fost condamnata la data de 07.10.2014 de catre magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la 5 ani de inchisoare cf. art. 33 al. 2 lit. a din Legea 535/2004, privind prevenirea si combaterea terorismului", informeaza un comunicat al Politiei Romane.

Actiunea Politiei Romane a beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii si a celorlalte agentii de aplicare a legii, cu competente in domeniu, mai scrie sursa citata.

Mahmoud si Mukhles au fugit in octombrie, inainte de verdict

Fratii lui Omar Hayssam, Mukhles si Mahmoud, au fost dati in urmarire, spre a fi incarcerati in urma condamnarii la cate cinci ani de inchisoare pentru ca l-au ajutat pe Omar Hayssam sa fuga din Romania, surse din Politie declarand, in octombrie, pentru Mediafax, ca ei au plecat din tara inainte de verdict.

Potrivit surselor citate, Mukhles si Mahmoud Omar au fost dati in urmarire in seara zilei de 8 octombrie, dupa ce magistratii au emis mandatele de executare a pedepsei pe numele lor. Dupa ce au aplicat procedura si i-au cautat pe cei doi in Timisoara, unde se afla resedinta lui Mukhles, respectiv la adresa din Bucuresti a lui Mahmoud Omar, politistii i-au dat pe cei doi in urmarire.

Surse judiciare declarau atunci, ca tot pe data de 8 octombrie s-a solicitat Curtii de Apel Oradea emiterea unor mandate de urmarire internationala pe numele celor doi, deoarece exiata informatii potrivit carora acestia au pararit teritoriul Romaniei inainte ca instanta sa se pronunte.

Potrivit politistilor, exista date conform carora Mukhles ajunsese in toamna in Israel, in timp ce Mahmoud a iesit din tara la 3 octombrie, cu patru zile inainte sa fie condamnat, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier.

Fratele sau a fost condamnat definitiv saptamana trecuta

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 23 de ani si 4 luni de inchisoare pentru complicitate la terorism si infractiuni economice. In februarie anul acesta, magistratii Curtii de Apel Ploiesti au mentinut, dupa rejudecare, pedeapsa de 23 de ani si patru luni de inchisoare aplicata sirianului Omar Hayssam dupa contopirea celor trei pedepse definitive pe care acestea le avea si dupa aplicarea prevederilor noului Cod Penal.

Hotararea Curtii de Apel Ploiesti nu era insa definitiva si a fost atacata cu recurs la intanta suprema.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de instantele din Romania in trei dosare in care a fost trimis in judecata de DIICOT, el primind 20 de ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak, 16 ani de inchisoare in dosarul 'Volvo Truck' si trei ani de inchisoare in dosarul 'Foresta Nehoiu'.

El a reusit sa fuga din Romania in anul 2006, fiind adus in tara pe 19 iulie 2013. Omar Hayssam este incarcerat in prezent in Penitenciarul Margineni.