Metrorex a aplicat de sambata cresterea tarifelor, desi a primit peste 200 de petitii si in mai multe zile au fost proteste la metrou, fata de noile preturi si de retragerea abonamentului de 62 de calatorii, care ii obliga pe cei care aveau astfel de cartele sa plateasca in plus 20 de lei, informeaza Mediafax.

Metroul din CapitalaFoto: Hotnews

Scumpirea calatoriilor cu metroul si retragerea abonamentului de 62 de calatorii, desi au provocat nemultumirea a mii de calatori, se aplica de sambata. Calatorii sunt astfel nevoiti sa plateasca pentru cartela de doua calatorii cinci lei, fata de patru lei.

Pretul cartelei de 10 calatorii a crescut, de sambata, de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar nelimitat, oameni care merg cu metroul trebuie sa plateasca 70 de lei, fata de 60 de lei, in timp ce abonamentul de 62 calatorii, care costa 50 de lei, a fost eliminat. Totodata, pretul unui abonament saptamanal cu numar nelimitat de calatorii a crescut de la 20 de lei la 25 de lei, iar cel al unui abonament de o zi a fost majorat de la sase lei la opt lei.

Metrorex anunta, pe 11 martie, cresterea tarifelor pentru calatori, precum si eliminarea abonamentului de 62 de calatorii. In legatura cu aceasta din urma decizie, compania arata ca a fost luata "avand in vedere numeroasele petitii inregistrate la Metrorex in ultimii trei ani cu privire la Abonamentul lunar cu 62 de calatorii, precum si petitiile primite prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, prin care calatorii isi exprimau nemultumirile in ceea ce priveste efectuarea numarului de calatorii in perioada de valabilitate a abonamentului".

Contactati de Mediafax legat de nemultumirile invocate, reprezentantii Metrorex au precizat ca inca nu a fost facuta o statistica privind aceste sesizari, dar ca, odata intocmita, situatia va fi facuta publica.

Pe de alta parte, 200 de petitii au fost inaintate in perioada 10-23 martie, cat timp propunerea Metrorex de ajustare a tarifelor de calatorie cu metroul a fost in consultare publica pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Mai multe zeci de persoane au protestat, pe 22 martie, cerand explicatii pentru elimina cartelei cu 62 de calatorii si cresterea tarifelor, in conditiile in care abonamentul cu 62 calatori costa 50 de lei, iar singurul abonament lunar care mai este disponibil este cel cu numar nelimitat de calatorii, al carui pret a crescut la 70 lei.

In mediul online, mii de persoane si-au exprimat dezaprobarea fata de masura cresterii preturilor si in special fata de eliminarea cartelei de 62 de calatorii din oferta Metrorex. Pe Facebook a fost creata pagina "Vrem pastrarea cartelei de 62 de calatorii", cu un eveniment anuntat pentru 1 aprilie, la care si-au anuntat prezenta 22.000 de persoane.

"Metrorex a decis sa nu mai avem nevoie de cartela de calatorii de 62 de calatorii. Noi credem ca e o decizie abuziva. Vrem ca Metrorex sa pastreze cartela de 62 de calatorii, impreuna cu cea care are calatorii nelimitate", se arata pe aceasta pagina.

Totodata, a fost lansata online petitia "Nu scumpiti calatoriile cu metroul si mai ales NU anulati abonamentul de 62 de calatorii- Metrorex", care pana in prezent a strans peste 1800 de semnaturi, pe site-ul petitieonline.net.

"Nu este normal ca preturile sa se poata majora, iar abonamentele sa dispara doar cu ajutorul cuvintelor precum ￯numeroase nemultumiri exprimate de publicul calator￯", se spune in petitie.