Ora Pamantului va fi sarbatorita, sambata seara, in zeci de orase din tara, unde vor fi stinse luminile timp de o ora, printre manifestarile pregatite pentru acest eveniment fiind crosuri, tururi pe bicicleta, plimbari nocturne si spectacole la lumina lumanarilor. Sambata, intre orele 20:30 si 21:30, oamenii din intreaga lume sunt invitati sa stinga luminile pentru a marca Ora Pamantului, manifestare aflata la a noua editie, iar in Romania la a saptea.

Iluminatul va fi oprit in locuri reprezentative din zeci de orase din toata tara, dar si in institutii si companii. In plus, au fost planificate numeroase evenimente pentru petrecerea acestei ore, dar si pentru a atrage atentia asupra importantei protejarii mediului inconjurator.

Printre cladirile unde vor fi stinse luminile se numara Palatul Parlamentului, Palatul Victoria, Primaria Capitalei, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne, Opera Nationala, Ateneul Roman, Muzeul "Grigore Antipa", Muzeul National de Arta si Muzeul de Istorie, in Capitala, alaturi de Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia.

La Sinaia, Castelul Peles va stinge cele peste 3.000 de corpuri de iluminat.

Pentru Ora Pamantului din acest an, organizatorul local al evenimentului, WWF Romania, a incurajat manifestari precum o alergare nocturna, o tura cu bicicleta sau o plimbare simbolica prin oras.

In Bucuresti, cei care vor sa participe la manifestari sunt asteptati de la 19.30 in Parcul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle. Seara va debuta cu o sesiune de exercitii fizice usoare, alaturi de antrenorii Limitless si ambasadorul Earth Hour, Zoli Toth. De la ora 20.00, participantii se vor pregati de stingerea luminilor, aprinzand lumanari de dimensiuni mari.

Dupa stingerea luminilor, la ora 20.30, urmeaza un program de aproape doua ore, fara surse de curent. Astfel, va avea loc un concert de percutie, dublat de un spectacol cu foc, prezentate de Drum 'n' fire feat. Emi & lazy shadows. Cei care doresc sa incerce sa cante la tobe vor avea aceasta posibilitate, alaturi de profesionisti. In plus, cateva biciclete Pegas vor putea fi inchiriate gratuit pe durata evenimentului.

Programul de Ora Pamantului din Capitala include si un tur pe bicicleta de 16 kilometri, ce va avea loc intre orele 20.30 - 21.30, cu plecare din Parcul Izvor.

La Bistrita, capitala Earth Hour 2012, manifestarile incep de la ora 20.00, cu spectacolul gulgutelor. Voluntarii Asociatiei "Cercetasii bistriteni" vor amplasa lampioane cercetasesti luminoase in zona pietonala Liviu Rebreanu. Vor fi apoi premiati cei care au avut cele mai bune idei in concursurile "Mascota Eco" si "Floarea soarelui - planta de cultura agricola energetica". Dupa o numaratoare inversa, iluminatul public va fi intrerupt in oras timp de o ora, in care va avea loc un tur ciclist, Crosul "Alearga pentru Pamant", la care participa si sportivi medaliati la campionate nationale si internationale, proiectii luminoase si un spectacol de lumina cu Trupa "Sirius" de la Asociatia culturala Bistrita Medievala.

In Timisoara, capitala Earth Hour 2013, municipalitatea, impreuna cu Casa de Cultura, organizeaza in Piata Victoriei, incepand cu ora 19.00, concerte cu Pragu' de Sus si trupa Box Office. Intre 20.30 si 21.30 va fi stins iluminatul public si arhitectural in Piata Victoriei, la cladirea Primariei Municipiului Timisoara, la Catedrala Mitropolitana si in Parcul Central. In acest timp, daca vor fi conditii meteorologice favorabile, vor avea loc observatii astronomice cu Astroclubul Antares. Totodata, va avea loc si un spectacol cu foc sustinut de artistul de strada Raluca Ilas.

La Satu Mare, capitala Earth Hour 2014, primaria si mai multe asociatii organizeaza urmatoarele activitati: desene cu creta pe asfalt, crearea unei panze cu idei si mesaje ale publicului la intrebarea "Tu ce poti face pentru a proteja pamantul?", construirea unui lant uman care sa inconjoare parcul central, cu scopul de a transmite mesajul de protejare a naturii, ateliere de creatie, Critical Mass - actiune de promovare a mersului pe bicicleta si constientizarea importantei asigurarii biciclistilor, a pistelor pentru biciclisti si a stilului de viata sanatos, lansare de zmeie si de lampioane.

Alte peste 30 de orase din tara si-au anuntat participarea la editia din acest an a evenimentului.

La Adjud, primaria impreuna cu liceeni, elevi, cadre didactice si nu numai organizeaza o alergare nocturna si plimbare la lumina lumanarilor prin Parcul municipal Adjud.

Un maraton si un semimaraton vor fi organizate la Aiud, de Ora Pamantului.

La Alba-Iulia va fi organizat un tur al Cetatii Alba Carolina, inclusiv pe bicicleta.

Programul de activitati organizate la Botosani include un spectacol si Crosul Earth Hour ce se va desfasura odata cu stingerea luminilor la ora 20.30.

La Braila vor fi organizate, vineri, in Parcul Monumentul, o serie de evenimente ce promoveaza stilul de viata sanatos, ce includ exercitii de fitness urban, plimbare cu biciclete tandem si minicros.

La Calan, pe Stadionul Victoria, va fi realizata o inima din lumanari si vor fi lansate vreo 200 de lampioane. De asemenea va avea loc un cros.

Ora Pamantului va fi sarbatorita si la Calarasi printr-un spectacol in aer liber, cu cantari si dansuri, iar la finalul momentului artistic vor fi lansate lampioane

Evenimentul din orasul Cluj Napoca va avea loc in Piata Unirii, unde voluntarii Asociatiei Studentilor pentru Natura si Capitalei Europene a Tineretului vor raspandi mesajul Earth Hour, prin aprinderea lumanarilor ce vor fi vizibile in timp real pe portalul Transylvania Cam. Iluminatul public va fi stins, iar participantii se vor putea bucura de jocuri de lumini si foc. La aprinderea luminilor, va fi proiectat un film tematic la Cinematograul Marasti, cu intrarea gratuita.

Evenimentul de la Constanta se intituleaza "Sa lasam Pamantul sa respire timp de o ora, in Parcul Tabacarie". Voluntarii Mare Nostrum, elevii si cadrele didactice vor amplasa peste 2.000 de lumanari in parc, atat pe marginea aleilor pentru a marca traseul, cat si pe spatiul verde, pentru a reprezanta diverse simboluri stilizate legate de natura si de protectia mediului. De asemenea, va fi organizata si o tombola de becuri unde cetatenii sunt invitati sa aduca becurile uzate, avand ocazia de a primi un premiu special.

Un tur ciclist al orasului va avea loc si la Craiova, in timpul zilei, in timp ce seara toti cetatenii sunt invitati sa danseze in Piata "Mihai Viteazul", in cadrul actiunii "Dance for Earth", sustinuta de cluburile de dans din oras, dar si la observatii astronomice oferite de Centrul Astroed al Universitatii din Craiova.

In Medias, va avea loc un concert de chitara sustinut de un grup de elevi, dar si o alergare nocturna.

Locuitorii din Moinesti sunt invitati sa raspunda la intrebarea "Tu ce poti face pentru a proteja pamantul?", sa participe la realizarea unei ilustratii din lumanari Moinesti 60+, precum si crearea de alte desene din lumanari, faclii sau candele din ceara, sa lanseze lampioane si sa se plimbe la lumina lumanarilor.

La Oradea, vor fi organizate in Parcul 1 Decembrie demonstratii artistice si culturale fara folosirea unor surse de energie: muzica live, dans contemporan, plasarea de lumanari, gulgute si torte.

Astroclubul Panciu organizeaza observatii astronomice in Parcul Central, urmate de o plimbare in timpul careia participantii vor marca traseul cu LED-uri. Va avea loc si o lansare de lampioane pe esplanada Parcului Central al Orasului Panciu, la final realizandu-se o ilustratie din lumanari PANCIU 60+. Ulterior, in perioada 2 - 6 aprilie, va fi organizata o campanie de colectare a hartiei refolosibile sub genericul "Hartia reciclata = O planeta mai curata".

La Piatra Neamt, participantii se vor aduna in Piata "Curtea Domneasca", fiind invitati sa vina cu o sursa de lumina (felinar, lanterna, candele, telefoane mobile, brichete, etc.). In Turnul lui Stefan cel Mare va fi instalata o camera video, precum si cateva la sol si cu ajutorul mai multor fotografi din oras se vor realiza fotografii si un filmulet care sa arate cum a fost sarbatorita Ora Pamantului in oras.

In Ploiesti la Sala Sporturilor Olimpia, cetatenii sunt asteptati cu chef de privit stele, de interactionat, cu bicicleta sau skateboard-ul, cu o frontala sau lanterna, pentru a petrece intr-un mod amuzant, interactiv, in aer liber, Ora Pamantului.

Un mars al candelelor, un exercitiu cu faclii, acompaniat de interventia muzicala a Scolii de Arta "Sergiu Celibidache", alaturi de o lansare de lampioane si "vulcani cu scantei" vor anima orasul Roman, cu ocazia Orei Pamantului. De asemenea, se organizeaza o competitie intre institutiile de invatamant in intervalul 23 - 27 martie ce vizeaza colectarea deseurilor ce pot fi valorificate.

La Rosiorii de Vede are loc manifestarea "Lumina pentru viitor", editia a II-a, o "invitatie la miscare, cu lumanari in maini, pentru rosiorenii de toate varstele", spectacolul "Vindecati Terra!", sustinut de membri ai Cercului de Muzica al Casei de Cultura, si "Lumina artei" - expozitie de sculptura in piatra de rau si lemn, semnata de artistul plastic rosiorean Costel Paun si prezntata intr-un spatiu neconventional la lumina lumanarilor.

O plimbare simbolica si un tur cu bicicleta vor avea loc si la Salonta.

Sighisoara marcheaza Ora Pamantului inca de la inceputul zilei de sambata cu actiuni de ecologizare in cartierele Sighisoarei, in apropierea unitatilor de invatamant. De la ora 20.30 are loc o intalnire in fata Turnului cu Ceas cu lumanari-pastila in borcane de sticla, un concert sustinut de Fanfara Municipiului Sighisoara si parada tinutelor realizate din materiale reciclabile.

La Tulcea va fi organizat Crosul Ora Pamantului, sambata, de la ora 10.00, in jurul Lacului Ciuperca, unde este amenajata si o pista de biciclete.

Cetatenii din Turda sunt asteptati pe platoul din fata Primariei, unde se vor aprinde lumanari, dar si sa participe la un tur nocturn pe bicicleta.

La Ramnicu Valcea, sambata seara vor avea loc momentul dramatic "Pamanteanule, si tu esti un ᅡmic printᅡ" (adaptare dupa Antoine de Saint-Exupery), proiectii de filme tematice, animatii stradale, jocuri de lumini si lansari de lampioane.

In toate orasele participante vor fi stinse luminile in mai multe locuri reprezentative.

Ora Pamantului se sarbatoreste in Romania din 2009, iar la nivel international, din 2007, cand WWF Australia a organizat prima editie a acestui eveniment, in orasul Sydney. Peste 2,2 milioane de oameni si 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o ora in acea seara, ca semn al constientizarii problemei schimbarilor climatice.

Campania a reunit in 2014 in demersul comun de stingere simbolica a luminilor peste 7.000 de orase din peste 160 de tari.