Senatorul Dan Sova va preda in continuare drept fiscal studentilor de la Facultatea de Drept Bucuresti, dupa ce procurorii anticoruptie au cerut arestarea preventiva a acestuia pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu. Decanul facultatii, Flavius Baias, spune ca nu exista niciun document care sa ateste schimbarea statutului de cadru didactic a lui Sova la Facultatea de drept,unde este in continuare conferentiar. Pe de alta parte, alti profesori consultati de HotNews.ro sustin ca Sova dezonoreaza meseria de avocat si compara cazul sau cu cel al fostului premier, Adrian Nastase, care dat afara dupa condamnarea definitiva.

Cazul Sova ajunge la CCRFoto: Agerpres
  • Intrebat daca considera ca este moral sa predea in continuare drept, fiind suspect intr-un dosar de coruptie, Dan Sova a sustinut ca nu este suspect intr-un caz de coruptie, ci intr-unul de "complicitate morala la abuz in serviciu".

"Nici in evidentele noastre si nici in cele ale Universitatii din Bucuresti (care este angajatorul nostru) nu exista vreun document privind schimbarea statului de cadru didactic al domnului conf. univ. dr. Dan Sova", afirma Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept, Bucuresti pentru Hotnews.ro.

Potrivit CV-uluiafisat pe site-ul Facultatii de Drept, Dan Sova detine titlul de conferentiar universitar doctor (Facultatea de Drept - Universitatea Bucuresti 2007 - prezent). Titular al cursului: "Drept Fiscal", an II.

Intrebat de HotNews.ro daca doreste sa predea in continuare la Facultatea de drept in conditiile in care este suspect intr-un caz de serviciu, Dan Sova spune ca nu este suspect intr-un caz de coruptie, ci intr-unul de complicitate morala la abuz in serviciu.

"Nu sunt intr-un caz de coruptie. Nu ati citit Codul Penal? Sunt intr-un caz de complicitate morala la abuz in serviciu. Nu este un caz coruptie", a declarat Sova pentru Hotnews. Intrebat daca considera ca este moral sa predea drept fiscal in conditiile in care DNA a cerut arestarea sa, Sova a raspuns: "A fost un abuz". Dupa aceasta explicatie, Sova a inchis discutia. (Vezi aici detaliile dosarului)

Precizam ca infractiunea de abuz in serviciu este prevazuta in legea nr.78/2000 privind descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie in cadrul articolului 132.

  • "Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani"

Un alt profesor sugereaza ca Sova poate profesa mai departe. Intrebat daca crede ca conducerea facultatii va lua vreo masura in privinta lui Dan Sova, Razvan Dinca, din cadrul Facultatii de Drept declara ca pana la intrunirea conditiilor legale nu crede ca acest lucru se va intampla.

Studentii sustin ca nu l-au mai vazut pe profesorul Sova la catedra de cand procurorii anticoruptie au inceput ancheta in cazul sau. Sova s-ar fi prezentat numai la un singur curs de drept fiscal intregul an. Acesta ar fi inlocuit in prezent de alti profesori ai facultatii. De asemenea, studentii spun ca senatorul se va intoarce la catedra marti si ca este un profesor bine pregatit. Putini au avut curajul sa se comenteze faptul ca este anchetat de procurori sau sa-i puna sub semnul intrebarii capacitatea de a mai preda pe durata anchetei.

Un reputat profesor al Facultatii de Drept, care a preferat sa vorbeasca in conditii de anonimat, compara cazul lui Dan Sova cu cel al fostului prim-ministru, Adrian Nastase, care la randul sau a trecut printr-o situatie asemanatoare, dupa ce a a fost condamnat la inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii", in urma cu doi ani.

"Un lucru este simplu si trebuie spus. Prin comportamentul sau domnul Sova a dezonorat profesia de avocat. Cat priveste profesia de profesor, sa nu uitam ca si Adrian Nastase a fost multa vreme profesor dupa ce faptele de care era acuzat se consumasera. Este o oglinda a societatii in care ne afla si a modului in care aceasta societate perverteste valori si face irelevante principiile", a declarat pentru HotNews un alt profesor al Facultatii de Drept, care a tinut sa-si pastreze anonimatul.

In cadrul Codului de etica al Universitatii Bucuresti la articolul 4, punct d este specificat faptul ca toti membrii Universitatii au obligatia morala de a preveni si combate, in toate imprejurarile, coruptia.

  • "Toti membrii Universitatii au obligatia morala de a preveni si combate, in toate imprejurarile, coruptia care, generand favoritism, inechitate, nedreptate, suspiciune, neincredere si adversitate, slabeste coeziunea si sentimentul apartenentei, viciaza climatul universitar in ansamblul sau si aduce prejudicii grave imaginii institutiei. Universitatea, ca institutie, sanctioneaza sever darea si luarea de mita (in bani, servicii etc.), traficul de influenta si orice alte actiuni care duc la obtinerea unor avantaje nemeritate de catre unii candidati la concursurile de admitere in facultati, la concursurile de ocupare a posturilor didactice, de cercetare si tehnice, la competitiile de obtinere a granturilor de cercetare etc."

In cazul lui Adrian Nastase, Universitatea Bucuresti a decis rezilierea contractului de munca dupa ce acesta a fost condamnat definitiv pentru coruptie , invocand legea muncii din Romania, care prevede incetarea contractului de munca in cazul persoanelor arestate preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile.