Nivelul propus pentru scaderea taxelor ar trebui reconsiderat cu atentie, iar luarea unei decizii pe baza datelor financiare inregistrate in primele doua luni din acest an este prematura, considera sefa misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, potrivit Mediafax.

Andrea Schaechter FMIFoto: AGERPRES

"Credem ca nivelul propus pentru scaderea taxelor ar trebui reconsiderat cu atentie, dat fiind ca va fi nevoie de timp pentru ca masurile care echilibreaza aceste reduceri de taxe sa aiba efect", a declarat vineri Schaechter, aflata la Washington, intr-o conferinta telefonica cu jurnalistii sustinuta dupa aprobarea in board-ul FMI a raportului intocmit de expertii institutiei in urma consultarilor periodice cu autoritatile romane.

Ea a atras atentia asupra faptului ca decizia de a reduce taxele este una importanta si nu ar trebui luata in urma rezultatelor bune inregistrate in primele doua luni din acest an.

"Sa iei o astfel de decizie pe baza rezultatelor din primele doua luni este prematur. Vedem ca deficitul bugetar pe cash a inregistrat un surplus in primele doua luni ale anului fiscal. Cheltuielile din primele doua luni au fost mai scazute decat era prevazut in programul bugetar. Ce este important pentru reducerea taxelor este ca aceste imbunatatiri legate de colectare sa fie permanente", a afirmat Schaechter.

Oficialul FMI a aratat ca stie ca TVA din Romania este una dintre cele mai mari din UE si ca la un moment dat va fi redusa, dar a atras atentia asupra momentului in care va fi operata aceasta taiere.

Romania are in prezent una dintre cele mai ridicate cote standard de TVA din UE, taxa fiind mai mare doar in Croatia (25%), Danemarca (25%), Suedia (25%) si Ungaria (27%).

Sefa misiunii FMI a subliniat necesitatea ca orice reducere a taxelor sa fie insotita de o imbunatatire a colectarii taxelor la buget, pentru a putea mentine tinta de deficit bugetar stabilita cu institutia financiara.

"Ce aratam noi in raport este ca recomandam Guvernului sa reconsidere dimensiunea si momentul taierilor de taxe si ridicam problema mijloacelor prin care aceste reduceri ar putea fi compensate. Cred ca aceste probleme vor fi discutate inclusiv in discutiile parlamentare", a punctat Schaechter.

Board-ul FMI a aprobat joi raportul intocmit de expertii institutiei in urma consultarilor periodice cu autoritatile romane.

In raport se arata ca Romania nu are spatiu sa reduca taxele pana nu imbunatateste colectarea lor si administrarea veniturilor, FMI remarcand in acelasi timp reducerea dezechilibrelor, dar si incetinirea reformelor pe fondul incertitudinilor politice.

Autoritatile romane propun pentru 2016 reducerea TVA, a accizelor, taxelor pe dividende si sa elimine taxa pe constructiile speciale, masuri cu un impact direct asupra veniturilor estimat la 2,2% din PIB, se mentioneaza in raport.

Schaechter a mai spus ca discutiile cu Guvernul privind acordul stand-by sunt in desfasurare si ca Executivul este "decis sa respecte angajamentele si obiectivele stabilite prin program".

Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca datele estimate pentru primul trimestru indica un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, in conditiile in care constructia bugetara prevedea un deficit de 6 miliarde lei, seful Executivului adaugand ca pentru Romania, tara care vrea sa se dezvolte, excedentul bugetar nu este neaparat un lucru bun.

El a argumentat astfel ca Guvernul are posibilitatea sa diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau sa introduca TVA de 9% pentru produse alimentare de baza, incepand cu luna iunie.

"Dupa trei luni, aveam prevazut un deficit in jur de 6 miliarde lei si, in loc sa fim pe deficit, suntem pe plus cu peste 1,5 miliarde lei. Deci, fata de ceea ce aveam in Legea bugetului de stat, pe primul trimestru sunt 7,5 miliarde lei", a spus Ponta.

Cifrele au fost prezentate intr-o conferinta programata la Guvern pentru ora 15:30, dupa ce Fondul Monetar International a publicat raportul privind consultarile periodice cu Romania, informatii aflate insa sub embargou pana vineri, la ora 16:00.

Executia bugetului general consolidat la finele lunii februarie s-a incheiat cu un excedent de 2,3 miliarde lei, respectiv 0,33% din PIB, fata de un deficit de 3,1 miliarde lei, (0,46% din PIB) inregistrat la aceeasi data a anului 2014.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 33,8 miliarde lei in primele doua luni, incasarile fiind cu 10,9% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In acelasi timp, cheltuielile bugetare au insumat 31,5 miliarde lei si au scazut in termeni nominali cu 6,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Guvernul s-a angajat pentru acest an sa se incadreze intr-un deficit de 1,83% din PIB.

Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in luna septembrie si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Acordul, insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a fost semnat in septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009.