​Majoritatea tablourilor ridicate de DNA in dosarul fostului ministru al Finantelor Darius Valcov fusesera achizititionate din strainatate, unele la licitatie, a declarat, vineri, procurorul-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Calin Nistor. El a precizat ca tablourile se afla la sediul DNA, insa trebuie predate imediat unei institutii de profil care sa aiba conditii de pastrare.

Darius ValcovFoto: Hotnews

"Majoritatea sunt achizitonate din afara teritoriului Romaniei. Proveninenta e stabilita in anumite limite. Unele sunt de la case de licitatie", a declarat Nistor, chestionat de jurnalisti in legatura cu tablourile ridicate la perchezitiile efectuate in dosarul care il vizeaza pe sanatorul PSD Darius Valcov.

DNA incepe vineri procedura de identificare si certificare a tablourilor, o echipa de muzeografi si alti specialisti in domeniul artei, de la Ministerul Culturii, urmand sa faca evaluarile.

"De astazi demaram procedura de identificare -certificare, de catre o comisie de specialisti in domeniu. Noi suntem procurori, nu ne pricepem la evaluarea unei picturi. Pot fi si falsuri, pot fi si reale. Noi vrem sa facem evaluarea cat mai rapid, pentru ca avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor institutii de profil, noi nu avem conditii sa pastram acele obiecte. Pe masura ce se deruleaza procedura de identificare-certificare-evaluare, ele vor fi predate catre o institutie de profil care le va pastra pana la solutionarea definintiva a cauzei", a mai spus Nistor, prezent la conferinta Combaterea Criminalității în Domeniul Achizițiilor Publice, orgaizata de Freedom House.

Nistor a confirmat ca in urma perchezitiilor efectuate, procurorii DNA au gasit tablourile "in mai multe locatii din judetul Olt si din Bucuresti", procurorul evitand sa numinalizeze persoana careia ii apartineau tablourile.

"Au fost gaite tablouri, dar nu va pot preciza numarul acestora si nici locatiile. Unele erau la vedere, altele erau ascunse. Persoana respectiva nu a dat declaratii in cursul procesului penal", a mai spus Nistor.

Procurorul sef adjunct al DNA a lasat sa se inteleaga ca persoana in cauza nu a putut justifica achizitia tablourilor din veniturile legale.

Procurorii DNA au gasit 94 de tablouri care i-ar apartine fostului ministru de Finante Darius Valcov, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

Printre tablouri, trei ar fi semnate de Pablo Picasso, unul ar fi semnat Renoir, evaluat la aproximativ 120.000 de euro, si altele ar apartine unor pictori romani, printre care si Petrascu, mentioneaza sursa citata.

Tablourile aprtinand fostului ministru ar fi fost ascunse la rude si la prieteni, mai arata sursele. Martori au declarat anchetatorilor ca unele dintre tablouri au fost ascunse si in pereti falsi, anchetatorii fiind nevoiti sa sparga sau sa decupeze peretii locuintelor perchezitionate.

Anchetatorii DNA au transmis Inaltei Curti de Casatie si Justitie o parte din probele detinute pana la acest moment in dosarul lui Darius Valcov, acuzatiile aduse demnitarului fiind probate de denunturi ce se confirma cu inregistari audio-foto-video, filaje operative, documente precum extrase de cont si contracte si interceptari, scrie Mediafax