Sterling Resources iese din Romania si isi vinde operatiunile pentru 42,5 mil. dolari, a anuntat astazi compania canadiana. Intreaga sa afacere locala va fi preluata de americanii de la Carlyle International Energy Partners (CIEP), afiliata a grupului The Carlyle.

Platforma centrala de productie din Marea NeagraFoto: OMV Petrom

Sterling a fost in centrul unui scandal major in politica Romaniei cand a primit drepturile de exploatare pentru perimetrele Pelican si Midia dupa ce Romania castigase la Haga procesul cu Ucraina privind impartirea platoului continental al Marii Negre.

Vanzarea include licentele pentru blocurile 13 Pelican, 15 Midia, 25 Luceafarul si 27 Muridava si este de asteptat sa fie finalizata spre sfarsitul trimestrului II din 2015.

CIEP va plati Sterling 32,5 mil. dolari plus 10 mil. dolari catre Gemini Oil & Gas Fund II pentru incheierea unei investiii pe care Sterling a demarat-o cu Gemini in 2007 in blocul Midia. Sterling mai ramane indreptatita si la platile viitoare din vanzarea completa a portiunii din blocul Midia catre ExxonMobil si OMV Petrom anuntat in ianuarie 2014. Aceste plati depind de succesul exporarii si dezvoltarii in acea portiune si constau in 29,25 mil. dolari dupa efectuarea unei descoperiri cu valoare comerciala plus inca 19,5 mil. dolari la inceperea productiei.

Sterling detine un 65% din blocurile 13 Pelican si 15 Midia, 50% din 25 Luceafarul si 40% in blocul 27 Muridava, toate in zona romaneasca a Marii Negre.

"Desi credem cu putere in potentialul acestor active, ne confruntam cu angajamente financiare asupra licentelor noastre si potentiale costuri de dezvoltare care nu sunt acceptabile pentru o companie de talia noastra. Suntem convinsi ca intregul potential poate fi realizat doar de o companie cu o putere financiara mult mai mare si cu un orizont de investire mai lung. De aceea am decis sa ne concentram resursele financiare in zona britanica a Marii Nordului", a declarat Jake Ulrich, presedintele executiv al Sterling.

Compania canadiana a intrat in Romania in 2006. In 2007, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a transformat licenta de explorare pentru perimetrele Midia si Pelican intr-un contract de concesionare. Actul ratificat in noiembrie 2008 de fostul premier Tariceanu permite practic companiei Sterling Resources sa exploateze resursele de gaz si petrol.