Un protest "fata de umilirea publica a lui Avram Iancu" va avea loc joi, 26 martie, incepand cu ora 11:00, in fata Monumentului Eroilor, peste drum de Palatul Cotroceni. Protestul a fost initiat de Laurian Stanchescu, presedintele Fundatiei "Ideea Contemporana" si autor initial al proiectului de lege si are loc "ca urmare a refuzului presedintelui Iohannis de a promulga Legea prin care Avram Iancu era declarat ". Mobilizarea pentru protestul de joi s-a facut pe Facebook. La protest si-a anuntat participarea si Partidul Romania Unita, condus de deputatul Bogdan Diaconu, fost membru PSD cunoscut pentru editorialele publicate constant in Vocea Rusiei, in urma cu cativa ani.

"Partidul Romania Unita considera ca presedintele Iohannis a respins legea pentru conferirea titlului de lui Avram Iancu pentru a atrage UDMR in noua majoritate parlamentara. Acelasi presedinte care nu-i retrage decoratia "Steaua Romaniei" lui Laszlo Tokes considera ca nu este cazul ca Avram Iancu sa primeasca titlul de Erou al Natiunii Romane! Partidul Romania Unita avertizeaza Cotroceniul sa nu foloseasca PNL-ul pentru a bloca Legea lui Avram Iancu in Parlament in scopul asigurarii prieteniei UDMR si a accederii la guvernare!" se arata intr-un comunicat al partidului.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis in urma cu o saptamana Parlamentului o cerere de reexaminare asupra Legii pentru conferirea titlului de "Erou al Natiunii Romane" lui Avram Iancu. Potrivit unui comunicat difuzat de Administratia Prezidentiala, in motivarea cererii sale, seful statului atrage atentia ca potrivit legislatiei doar presedintele Romaniei poate conferi titluri de onoare.

Senatorii PNL Crin Antonescu si Teodor Atanasiu au depus in urma cu un an in Parlament un proiect de lege prin care doreau "conferirea titlului onorific de 'Martir si Erou al Natiunii Romane' lui Avram Iancu, pentru viata inchinata si jertfita spre propasirea neamului romanesc". Adoptat de cele doua Camere, proiectul a fost reintors in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, care atrage atentia ca, potrivit legislatiei, doar seful statului poate conferi titluri de onoare. Vezi in articol ce au consemnat cei doi senatori in expunerea de motive pentru adoptarea proiectului.