Grecia, tara prietena cu Rusia, ar putea amana sau chiar "paraliza", prin dreptul de veto, un raspuns al NATO in cazul unei violari a apararii colective, crede Zbigniew Brzezinski, una dintre vocile influente ale politicii externe americane, scrie AFP.

Zbigniew BrzezinskiFoto: Agerpres

Dupa anexarea Crimeii in 2014, Rusia ar putea lua in vizor Moldova, Georgia si Azerbaidjanul, iar dupa aceea tarile baltice si Polonia, state membre ale NATO care ar putea "deveni tinte", a declarat Brzezinski, intr-un interviu acordat miercuri cotidianului polonez Dziennik Gazeta Prawna.

Articolul 5 din Tratatul NATO prevede un raspuns colectiv al Aliantei in fata oricarei agresiuni indreptate impotriva unuia dintre cei 28 de membri ai sai.

"Dar in cadrul NATO sunt in vigoare diverse proceduri, printre care principiul unanimitatii. Aceasta inseamna ca NATO ar putea fi paralizata o anumita perioada de timp" din cauza Greciei "care este o prietena a Rusiei si care dispune desigur de un drept de veto", a explicat el.

Premierul grec Alexis Tsipras este asteptat in data de 8 aprilie la Moscova, unde Atena incearca sa obtina sprijin in fata problemelor economice cu care se confrunta.

Brzezinski recomandase, in ianuarie, in fata comisiei Forte armate a Senatului american, o pre-pozitionare a trupelor americane sau europene in tarile baltice, pentru "descurajarea" Rusiei.

In opinia acestui foarte influent fost consilier al presedintelui american Jimmy Carter, in varsta de 86 de ani, trebuie imaginata "o descurajare" care sa oblige puterea rusa sa inteleaga "ca va exista o reactie" a NATO.

SUA au trimis la inceputul lui martie in cele trei tari baltice peste o suta de echipamente militare grele. Tancurile Abrams, vehiculele de lupta Bradley si blindatele Scout Humvees vor ramane in Estonia, Letonia si Lituania atat timp "cat va fi necesar pentru a descuraja Rusia in fata unei agresiuni", declara atunci, la Riga, generalul american John O'Connor.

NATO urmeaza sa isi intareasca capacitatile prin crearea unei noi forte de 5.000 de oameni si a sase centre de comandament in Europa de Est, i Polonia, Romania si tarile baltice.