UPDATE Decizia senatorilor de a-l scapa pe Sova de arestare, posibil neconstitutionala. O decizie a Curtii Constitutionale arata ca hotararile Senatului trebuie adoptate cu majoritatea celor prezenti si a fost aplicata in cazul a trei senatori

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 25 martie 2015, 15:21 Actualitate | Esenţial


 documente
(25 Mar 2015) PDF, 42KB
Decizia Senatului de a-l scapa pe Dan Sova de arestare ar putea fi neconstitutioanala. O decizie a Curtii Constitutionale de pe 1 octombrie 2008 arata ca articolul din regulamentul Senatului care prevede ca "Hotararea se adopta cu votul majoritatii senatorilor" este neconstitutional. Potrivit deciziei Curtii Constitutionale, o asemenea prevedere incalca Articolul 76, aliniatul 2 din Constitutia Romaniei care stabileste ca "Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera". Reamintim ca in cazul lui Sova, majoritatea senatorilor prezenti au votat pentru arestare. Insa decizia Senatului impotriva arestarii, motivand ca nu au votat "pentru" jumatate plus unu din numarul total al senatorilor.

UPDATE 2 In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea Senatului privind incuviintarea arestarii lui Darius Valcov, fiind invocat chiar art 76, alin. 2 din Constitutie, exact acela care arata ca "Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera". In privinta hotararii pentru Sova sunt mai multe semne de intrebare. Prima este: A fost sau nu a fost semnata Hotararea Senatului? Si daca nu a fost semnata, ce se intampla cu voturile senatorilor? Dar daca a fost semnata, cum va putea fi invocat art. 76, aliniatul 2 din Constitutia Romaniei in conditiile in care nu a fost respectat?

UPDATE Vezi in text decizii a Senatului pentru inceperea urmaririi penale in cazul a trei senatori, Ecaterina Andronescu, Serban Mihailescu si Ion Ariton, cu votul majoritatii celor prezenti, fara sa se fi intrunit majoritatea cu voturi "pentru" din totalul senatorilor.

Vezi si documentul atasat.

Decizia Curtii Constitutionale din 1 octombrie 2008 are numarul 990 si poate fi gasita chiar pe site-ul Senatului. Culmea ironiei este ca aceasta decizie a fost luata in urma unei sesizari facute de 25 de senatori, tot in urma unei hotarari referitoare la un caz penal. Atunci a fost contestata o hotarare privind punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului cu votul majoratatii senatorilor.

PNL a anuntat deja ca va contesta decizia Senatului in cazul lui Sova la Curtea Constitutionala. Insa, in conditiile in care exista deja o decizie, poate fi pusa problema unui conflict constitutional.

 • Decizii luate recent cu votul majoritatii celor prezenti, nu a totalului de parlamentari

Senatul a avizat in noiembrie inceperea urmaririi penale in cazul Ecaterinei Andronescu, fiind inregistrate 72 de voturi "pentru", 62 "impotriva"" si o abtinere. Plenul Senatului a avizat si inceperea urmarii penale in cazul senatorului PSD Serban Mihailescu, fiind inregistrate 77 de voturi "pentru" si 51 "impotriva", un vot fiind anulat. Atunci, numarul de voturi exprimate "pentru" au fost chiar mai putine decat in cazul lui Sova. La Ecaterina Andronescu au lipsit 13 voturi "pentru", la Serban Mihailescu 8, iar in cazul lui Sova 6, daca s-ar lua in considerare motivatia Senatului legata de numarul de voturi "pentru" din numarul total de senatori.

Un alt caz a fost chiar si mai recent. In februarie, senatorii au aprobat solicitarea pParchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de incuviintare a inceperii urmaririi penale fata de fostul ministru al Economiei, senatorul Ion Ariton. Atunci Senatul a adoptat, cu 77 de voturi pentru si 52 de voturi impotriva o hotarare in acest sens. Din totalul de 168 de senatori, doar 137 si-au exprimat votul. Opt voturi au fost anulate

O situatie asemanatoare a fost recent si in Camera Deputatilor cand s-a votat pentru arestarea Elenei Udrea. Atunci, s-a decis sa se ia in considerare votul a jumatate plus unu din numarul deputatilor prezenti si nu cu jumatate plus unu din numarul total al deputatilor. Deputatii spuneau ca daca s-ar fi luat in considerare Statutului deputatilor, nu s-ar fi incuviintat arestarea, deoarece nu se intrunise majoritatea parlamentarilor. Deputatii au invocat atunci chiar decizia Curtii Constitionale. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a declarat atunci ca votul de plenul Camerei este, potrivit deciziei Curtii Constitutionale, de incuviintare a arestarii preventive in cazul Elenei Udrea, dar conform Statului deputatilor nu incuviinteaza arestarea. Si deputatul PC Bogdan Ciuca a afirmat atunci ca votul dat in plenul Camerei Deputatilor de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Elena Udrea a respectat prevederile constitutionale si ale Curtii Constitutionale, a declarat, marti, presedintele Comisiei juridice a Camerei

Reamintim ca Dan Sova a scapat de arestare deoarece plenul Senatului a considerat ca nu s-a intrunit numarul necesar de voturi in favoarea solicitarii DNA, dar in cazul lui Darius Valcov a fost aprobata cererea procurorilor. In cazul votului pentru Darius Valcov , din 150 de voturi exprimate, 97 au fost  "pentru", 48 "contra" si s-au anulat 5 optiuni. Astfel au  fost intrunite conditiile pentru retinerea si arestarea lui Valcov. In ceea ce-l priveste pe Sova, din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost "pentru", "contra" 67 si 5 voturi anulate. In urma votului exprimat nu a fost intrunita majoritatea necesara de 85 de optiuni "pentru", a considerat Senatul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14000 vizualizari

 • +30 (30 voturi)    
  Sova dat in consemn la frontiere (Miercuri, 25 martie 2015, 15:09)

  CititorulComentator [utilizator]

  Amanarea asta e la fix pentru a fugi din tara, un las ca Sova nu s-ar da inapoi de la fuga.
 • +11 (11 voturi)    
  ... (Miercuri, 25 martie 2015, 15:31)

  uncetateansimplu [utilizator]

  Ce bine ar fi sa fie asa!
 • +22 (22 voturi)    
  hai CCR... (Miercuri, 25 martie 2015, 15:34)

  liviu_ [utilizator]

  poate se rezolva totusi...

  anyway... sper totusi ca lumea sa aiba suficient cap si la alegerile parlamentare sa-si arate dragostea nemarginita fata de psd cu un procent ridicol de mic
  • +11 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 martie 2015, 16:14)

   [anonim] i-a raspuns lui liviu_

  • +6 (8 voturi)    
   vise,tata,vise (Miercuri, 25 martie 2015, 16:52)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   stai linistit ca cu 2 kile de faina si o galeata de plastic creste dragostea de psd pe culmi nebanuite ...asta ca sa nu mai vorbim de mortii care vor vota saracii,care nu mai au creier ci doar craniu (eventual,daca nu au decedat de mult),asa ca mai greu cu ganditul.
 • +28 (28 voturi)    
  Dragi romani!!!!! (Miercuri, 25 martie 2015, 15:35)

  FLORIO [utilizator]

  Ce ziceti? Stam in casa in fata plasmelor cu bere de aia la doi litri si omoram viitorul copiilor nostri sau iesim in strada si dam cu ei de pamant? Chiar nu mai avem mandrie nationala? Am devenit becalioti? Cand terminam cu guvernarea cucuvelei iliescene?
  • -14 (14 voturi)    
   destept (Miercuri, 25 martie 2015, 16:27)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui FLORIO

   Sparge si tu un geam, ceva.
   • +8 (8 voturi)    
    Capul tau (Miercuri, 25 martie 2015, 17:13)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui doru001

    Gol, ar fi mult mai indicat. Cand nu ai nimic de spus mai bine taci.
    • -3 (3 voturi)    
     e simplu (Joi, 26 martie 2015, 10:51)

     doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

     Cind nu dai cu bita nu ai nimic de spus. Ce mai face IMGB-ul?
    • -3 (3 voturi)    
     al tau e plin de (Joi, 26 martie 2015, 11:07)

     doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

     Daca confunzi amenintarea cu violenta cu o discutie rationala. Si nici macar nu e violenta impotriva politicienilor, ci impotriva jandarmilor, cit de cretin trebuie sa fii? Jandarmii sint antrenati pe banii tai ca sa te bata de sa iti sune continutul ala in cap. Si apoi, mai esti si mindru de profunzimea ta filozofica! Dar iarna este prea frig ca sa fii batut pe strada, acum se deschide sezonul! Bafta, poate iti vine mintea la cap, poate ca te ajuta, cine stie?
    • -3 (3 voturi)    
     inchisoare (Joi, 26 martie 2015, 11:18)

     doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

     Ma intreb totusi daca oamenii care ameninta cu violenta n-ar trebui dati pe mina politiei, toti cei 6. Libertatea de expresie nu se extinde la asa ceva.
 • +21 (21 voturi)    
  Tradiceanu (Miercuri, 25 martie 2015, 15:42)

  marius [anonim]

  Senatul este mosia senatorilor . In strada . Numai firca ii mai corecteaza pe acesti ciocoi .
 • +18 (20 voturi)    
  si ce daca incalca........ (Miercuri, 25 martie 2015, 15:58)

  novator [utilizator]

  .....Costitutia, bunul simt, vointa poporului.....etc.
  Pe ei ii intereseaza doar sa scape de justitie si apoi....a fost miruit, nu ?

  S-a strofocat vre-unul, au plans, si-au facut cruci si s-au miruit pentru punerea in aplicare a vointei poporului pentru doar 300 de daunatori si o singura camera de dezmat ?! Evident NU ! Cui ii pasa de prostimea votanta si platitoare a orice ?

  Aceasta este marea escrocherie numita "democratie parlamentara", in toata hidosenia ei, unde escrocul fura iar prostul plateste.
 • +13 (15 voturi)    
  Blestemul Rosia Montana (Miercuri, 25 martie 2015, 15:58)

  Un cititor [anonim]

  Dle Sova si dl-e Ponta,
 • +10 (10 voturi)    
  semnul intrebarii (Miercuri, 25 martie 2015, 16:23)

  semnul intrebarii [anonim]

  stie cineva, unde se aflau in momentul votului deputatii care nu au participat la vot ? Daca nu-si pot motiva neprezentarea la vot, nu putem vorbi despre trafic de influenta din partea lui Sova/Ponta?
 • +13 (13 voturi)    
  Rușine!!! (Miercuri, 25 martie 2015, 16:29)

  verid [utilizator]

  Johannis este obligat sa intervină in calitatea sa de garant al constituției.Datoria președintelui este repunerea in drepturi a legii si tragerea la răspundere a persoanei care a interpretat greșit legea,intenționat sau nu.
 • +14 (14 voturi)    
  Protest (Miercuri, 25 martie 2015, 16:31)

  Moromete [anonim]

  Trebuie sa protestam!!! In piata universitatii!!! Deseara!!!
 • +10 (10 voturi)    
  Protest (Miercuri, 25 martie 2015, 16:38)

  limba [anonim]

  https://www.facebook.com/events/1417087871930089/

  Hai in Piata ! BUcuresti sau Cluj.
  Cum zice si imnul: " acum ori niciodata " !
 • +10 (10 voturi)    
  protest (Miercuri, 25 martie 2015, 16:42)

  adi [anonim]

  http://www.gandul.info/stiri/protest-in-piata-universitatii-impotriva-imunitatii-lui-dan-sova-14054211
 • -13 (17 voturi)    
  la miting (Miercuri, 25 martie 2015, 16:46)

  xanti [utilizator]

  PDLacilor si PNListilor ,sa va spargem capatanile alea de dreapta.
  • +6 (6 voturi)    
   Frums... (Miercuri, 25 martie 2015, 17:06)

   Nanavd [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Pontiac...ai grija ca dupa Ansova vei urma tu. Nu ne este frica de tine. Noi vom demonstra frumos. Voi numai asa stiti sa va manifestati.
   In rest, te cred: ai de toate. Daciana e Daciada, tata socru e tata socru, ce sa mananci si sa bei ai, partidu' da...te intelegem. Ce nu intelegem este aceasta dorinta neghioaba de a-ti sustine opiniile prin: insulte, amenintari, violente, injuraturi groase. Deci, ce ar fi sa ne scutesti?
  • +7 (7 voturi)    
   Ati prins curaj, hotilor? (Miercuri, 25 martie 2015, 17:32)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Asa v-a spus plagiatorul sa faceti?
  • +5 (5 voturi)    
   ?!? (Miercuri, 25 martie 2015, 17:47)

   volga...lada [anonim] i-a raspuns lui xanti

   ce vrea sa fie asta? amenintare? Sau tu chiar nu esti sanatos la cap.
  • 0 (0 voturi)    
   Du-te inapoi la Moskwa (Joi, 26 martie 2015, 14:31)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   bea o vodca, vezi de Natasha, de copii...
 • +9 (9 voturi)    
  Si, ce facem? Dormim sau... (Miercuri, 25 martie 2015, 16:47)

  Nanavd [utilizator]

  Haideti sa ne trezim! Sau mai o berica, mai o cafeluta, mai un nani...mai altele diverse, ca tot nu s-a intamplat lucrul pentru care am votat in noiembrie.
  Dar daca totusi aveti si chef de ceva mai multa actiune, iata ce am aflat:
  http://www.evz.ro/azi-in-bucuresti-protest-impotriva-imunitatii-parlamentare-senatorii-continua-sa-isi-bata-joc-de-popor-si-de-justitie.html
  Deci, vom fi au ba la sase acolo, noi astia de labarim pe internet ca e comod din tasta, dar nu in realitate?
 • +2 (2 voturi)    
  ProtestAntiCoruptie (Miercuri, 25 martie 2015, 17:00)

  ProtestAntiCoruptie [anonim]

  https://www.facebook.com/events/1417087871930089/
 • +7 (7 voturi)    
  udrea vs. sova (Miercuri, 25 martie 2015, 17:36)

  Ion Zapada [utilizator]

  si uite cum udrea se dovedi mai barbata decat sova (asta mai veni si cu miru-n parlament...propovaduitor al cuvantului domnului). Maine, poimaine aud ca e insusi Jesus reincarnat.
 • +2 (2 voturi)    
  Lege? (Miercuri, 25 martie 2015, 19:20)

  miohaiham [utilizator]

  Definiti!si așa ajungem fiecare sa ne dam cu părerea pt ca fabricile de diplome au mers bine.Dar definiția este clară.diferenta o fac corupții noștri.....
 • +5 (5 voturi)    
  Tudorache dixit! (Miercuri, 25 martie 2015, 20:41)

  Primula [utilizator]

  Tudorache, deputat PSD, la B1TV:
  "- Nu PSD a votat impotriva retinerii lui Sova!
  - Dar cine, domnule?
  - Nu stiu! A fost vot secret!"
  Cu alte cuvinte, cineva a facut "partz" ( scuzati, va rog, limbajul licentios!)". Dar nu se stie cine... Nu a fost... "la vedere"!
 • +5 (5 voturi)    
  Lui Șova îi vor face statuie.Ecvestră. (Miercuri, 25 martie 2015, 20:48)

  vali47 [utilizator]

  Tăriceanu va fi calul(vroiam să spun armăsarul,dar este gloabă bătrână).Deci Șova călare pe Tăriceanu ar fi o statuie ecvestră la valoarea lui Șova.Multe obligații are Tăriceanu față de Șova și Ponta și sperăm să le aflăm și noi cu ajutorul DNA.
 • +5 (5 voturi)    
  Jipa dixit! (Miercuri, 25 martie 2015, 20:51)

  Primula [utilizator]

  " Noi nu stam in genunchi!"
  In fata Constitutiei ar trebui sa stea in genunchi, la fel si in fata celor care au ales-o pe aceasta impostoare in Parlamentul Romaniei!
  DNA ar trebui sa ceara din nou, pana se va aproba, acord de retinere a lui Dan Sova! Cate trei, patru cereri pe zi, asa cum au procedat cu Udrea!
  Iar penalii sa inceteze o data pentru totdeauna, la escrocheria sentimentala a penalilor cu miruitul, cu biblia si cu rugaciunile in grup, gen Bivolaru! Sa se termine cu circul, ca sfideaza deja bunul simt!
  • 0 (0 voturi)    
   scuzati, pentru rigoare... (Miercuri, 25 martie 2015, 23:08)

   Primula [utilizator] i-a raspuns lui Primula

   Am dorit a scrie "odata"!
 • +6 (6 voturi)    
  Jipa ne miruieste penalii ? (Miercuri, 25 martie 2015, 21:13)

  Plagarus [utilizator]

  Conferentiar la celebra Universitatea “Gheorghe Cristea” tanti Jipa are un crez !?
  Sotul ,o alta valoare juridica ,Cristian Jipa,a fost unul dintre judecatorii promovati la Inalta Curte printr-un banal interviu.
  A fost promovat judecator la ICCJ la fix 6 zile de la saltarea senatorului PSD Catalin Voicu
  Trei - patru intrebari "aruncate" ca intre colegi si prieteni erau suficiente pentru a completa cercul "stramt" al celor mai de vaza judecatori ai tarii.
  "Relatia mea de amicitie cu Catalin Voicu se desfasura pe doua paliere: unul privind relatiile cotidiene, umane dintre noi, celalalt privind activitatea sa politica, unde eu l-am rugat din partea sotiei, care este deputat PSD in prezent (n.r. Ruxandra Jipa), sa intervina la liderul de grup Hrebenciuc sa nu o mai marginalizeze pe sotie". (Jipa in dosarul Voicu)
  Jipa este judecatorul care a separat dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu de cel al Ioanei Maria Vlas. Astfel printr-o incheiere de sedinta, dupa multe amanari de pronuntare, Cristian Jipa a retrimis la Parchet doar partea de dosar referitoare la Sorin Ovidiu Vantu, judecat in legatura cu prabusirea Fondului National de Acumulare.
  Acelasi judecator este cunoscut si din dosarul lui Marian Iancu, patronul Politehnicii Timisoara, acuzat de parchet de spalare de bani si evaziune fiscala. Tot printr-o incheiere de sedinta, judecatorul ar fi anulat expertiza financiar-contabila efectuata in cauza si a sters astfel prejudiciul !
 • +2 (2 voturi)    
  Salvați senatorul Șova (Miercuri, 25 martie 2015, 23:12)

  stanescu [utilizator]

  Cu mir si multe rugăciuni pioase ( din păcate nu a avut la îndemână și un sobor de preoți și ceva tămâie ) arhanghelul Șova a răpus balaurul DNA cu ajutorul corului de îngeri a toate apărători ai dreptei credințe bolșevince PSD-iste . Si el mărețul Șova cel prea miruit chiar de la Sfântul mormânt de evlavioasa Jinga a reușit să se înalțe deasupra celor lumești apucături ale ochiului diavolului ..................
 • 0 (0 voturi)    
  p......... (Duminică, 31 mai 2015, 10:12)

  Tepes [anonim]

  batuvar Dumnezeu de viermii oare cit ii vom mai suporta pe aceste specimene desteaptate Romane.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by