Liga Studentilor Romani din Strainatate ii cere public Parlamentului sa respinga proiectul de lege prin care UEFISCDI, institutia care distribuie banii in cercetare, ar urma sa fie desfiintata. LSRS "isi exprima profunda dezamagire si ingrijorare fata de modul in care este tratata Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) de catre reprezentantii alesi ai electoratului roman", se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Laborator de cercetareFoto: Reuters

Organizatia studentilor din strainatate i-a raspuns si ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, care a declarat pentru HotNews.ro ca le-a cerut angajatilor din Minister sa faca o analiza "sa vedem in Europa la ce ne raportam. (...) o singura agentie care sa elaboreze pachete de informatii, sa organizeze competitiile de proiecte, sa finanteze castigatorii si sa monitorizeze implementarea proiectelor nu este poate cea mai buna idee".

"In tari precum Marea Britanie, Franta, Germania, Elvetia s.a., distribuirea fondurilor pentru cercetare este asigurata in mod centralizat prin institutii asemanatoare celei existente in momentul de fata in Romania. Aceste exemple de succes, care au deja o lunga istorie de functionare, demonstreaza inca o data oportunitatea ca UEFISCDI sa-si continue activitatea ca si pana acum", anunta LSRS.

Primul care a spus ca institutia din subordinea Ministerului Educatiei numita UEFISCDI functioneaza pe model european a fost rectorul Universitatii de Vest din Timisoara: "Modelul UEFISCDI se regaseste atat la nivel European, prin institutii precum European Research Council (ERC), dar si in majoritatea tarilor dezvoltate: Statele Unite ale Americii, prin National Science Foundation; Franta, prin Agence Nationale de la Recherche (ANR); Elvetia, prin Swiss National Science Foundation; Germania, prin Fundatia Germana pentru Cercetare. Modelul separarii in doua institutii a activitatilor de evaluare si monitorizare se regaseste doar in Republica Moldova".

Toti cercetatorii care au denuntat incercarea Senatului de a desfiinta institutia care distribuie banii de cercetare au avertizat ca problema o reprezinta subfinantarea cercetarii pe care o practica Guvernele, nu modul in care aceasta institutie infiintata in 2010 aloca fondurile.

Comunicatul integral al LSRS

"Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) isi exprima profunda dezamagire si ingrijorare fata de modul in care este tratata Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) de catre reprezentantii alesi ai electoratului roman. In acest sens, LSRS solicita in mod deschis Parlamentului Romaniei sa respinga proiectul de lege prin care aceasta institutie ar urma sa fie desfiintata.

LSRS isi exprima intregul sprijin pentru continuarea activitatii acestei institutii in actuala forma de organizare si functionare, avand in vedere rezultatele incurajatoare si performantele manageriale obtinute de aceasta structura din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Consideram ca UEFISCDI este unul dintre putinele exemple de buna practica din administratia publica romaneasca si ca destructurarea acesteia ar afecta progresul de ansamblu al cercetarii romanesti. Colaborarea dintre LSRS si UEFISCDI a fost intotdeauna productiva si bazata pe profesionalism. Acest fapt ne face sa sustinem continuitatea in activitate a partenerilor nostri, carora li se datoreaza - printre altele - gestionarea mai eficienta si mai coerenta a fondurilor europene alocate cercetarii romanesti din ultimii ani. Pe aceasta baza, consideram complet nejustificata incercarea de destructurare a acestei institutii.

In egala masura, pornind de la cunostintele si experientele membrilor si voluntarilor LSRS care au studiat sau care studiaza in sisteme de invatamant in care domeniul cercetarii este prioritar, consideram ca modelul actual, aplicat in Romania prin UEFISCDI este de natura sa genereze impact pozitiv pe termen mediu si lung. In tari precum Marea Britanie, Franta, Germania, Elvetia s.a., distribuirea fondurilor pentru cercetare este asigurata in mod centralizat prin institutii asemanatoare celei existente in momentul de fata in Romania. Aceste exemple de succes, care au deja o lunga istorie de functionare, demonstreaza inca o data oportunitatea ca UEFISCDI sa-si continue activitatea ca si pana acum.

LSRS reitereaza pe aceasta cale importanta dezvoltarii cercetarii romanesti in vederea unei dezvoltari durabile a Romaniei. Acest domeniu esential pentru progresul unei tari si pentru prestigiul ei in plan international a fost mult prea mult timp neglijat si subfinantat. Tocmai de aceea, consideram ca este imperativ ca UEFISDI sa functioneze fara blocaje in continuare si, mai mult decat atat, sa ii fie oferit sprijinul necesar pentru dezvoltarea sa institutionala.

Ne exprimam, in final, increderea ca reprezentantii alesi ai electoratului roman inteleg pe deplin si respecta fara rezerve importanta pe care o are acum UEFISCDI pentru cercetarea romaneasca. Pe aceasta baza, solicitam in mod deschis Parlamentului Romaniei sa actioneze cu buna credinta in sensul respingerii proiectului de lege prin care aceasta institutie ar urma sa fie desfiintata".

Amintim ca senatorii incearca sa desfiinteze UEFISCDI. Miza financiara: institutia gestioneaza aproape 100 milioane de Euro

Senatorii au incercat luni, 23 martie 2015, sa desfiinteze UEFISCDI, prin aprobarea unui proiect de lege care prevede respingerea OUG 74/2010. Daca senatul (camera decizionala) voteaza acest proiect de lege, asta inseamna ca se respinge Ordonanta de Urgenta 74/2010. Aceasta Ordonanta a infiintat acum 5 ani institutia UEFISCDI, prin comasarea a 3 organisme care raspandeau pana atunci banii de cercetare de la guvern catre universitati si institute; unul dintre cele 3 organisme care distribuiau bani de cercetare si care au disparut in 2010 functiona in cadrul Politehnicii Bucuresti. Daca luni Senatul aproba proiectul de lege, OUG era respinsa, UEFISCDI (infiintata prin aceasta OUG) desfiintata si situatia din 2010 restabilita: adica se revenea automat la cele 3 organisme care distribuiau banii cercetarii.

Ecaterina Andronescu: O ordonanta de urgenta sau o hotarare de guvern sa inlocuiasca UEFISCDI cu doua institutii

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu

Foto: Agerpres

Dupa ce HotNews.ro a scris pe larg despre incercarea de desfiintare a institutiei care distribuie banii alocati de Guvern pentru cercetare, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, fost rector al Universitatii Politehnica, actual presedinte al Senatului Universitatii Politehnica si actual presedinte al Comisiei pentru invatamant din Senat care a propus desfiintarea UEFISCDI, a declarat luni 23 martie pentru Adevarul ca UEFISCDI ar urma sa fie inlocuit cu alte doua institutii, una care sa se ocupe de evaluare si alta de monitorizare.

"Doresc sa subliniez ca nu se intoarce nimic la Politehnica, cum s-a speculat in presa. In ceea ce priveste votul din plen, s-ar putea sa ne intoarcem la comisie, sa asteptam o ordonanta de urgenta sau o hotarare de guvern care sa reglementeze cele doua institutii. Nicaieri in lume nu este o singura entitate care sa gestioneze toate resursele din cercetare, daca spargem in doua institutii, nu vom avea la un loc toate resursele", a declarat senatorul Andronescu, citat de Adevarul.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Luni am aflat ca proiectul care desfiinteaza UEFISCDI e pe ordinea de zi. O posibilitate este o Hotarare de Guvern care sa reglementeze cel putin 2 institutii

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei

Foto: Agerpres

Contactat marti, 24 martie, de Hotnews.ro, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a declarat ca "am aflat ca este pe ordinea de zi a senatului acest proiect de respingere a OUG ieri. Odata ce am aflat, evident ca Ministerul Educatiei trebuie sa aiba un punct de vedere, la care lucram acum. Am intrebat ce se intampla daca se respinge OUG. Mi s-a raspuns ca se revine automat la cele 3 institutii care gestionau banii inainte de 2010. Am zis: nu cred ca este cea mai buna posibilitate, dati-mi alta oferta. Ce se poate? O Hotarare de Guvern care sa reglementeze cel putin 2 institutii. Am cerut sa se fundamenteze aceasta propunere".

Ministrul a anuntat si ca va lansa "o consultare a institutiilor de invatamant superior si de cercetare, precum si a Academiei Romane care sa sprijine ministerul in consolidarea unui punct de vedere".

Dupa ce presa a scris despre tenativa senatorilor de a desfiinta UEFISCDI si de a sparge institutia in 3 organisme, Senatul a amanat de doua ori votul pe acest proiect de lege: prima oara luni, a doua oara marti, cand senatorii au decis sa trimita proiectul de lege pentru o saptamana din nou in comisii, pentru un raport suplimentar. Senatorul social-democrat Ilie Sarbu a declarat ieri in plen: "Cred ca o mare parte dintre dumneavoastra ati primit din tara, de la profesori, cercetatori, tot felul de adrese si nici noi n-am reusit sa ne facem un punct de vedere clar in comisii. As propune sa retrimitem la comisie pentru o sapt-doua ca lucrurile sa fie clare pentru toata lumea".

UEFISCDI, prin programele pe care le coordoneaza administrativ, gestioneaza 416.823.601 lei (aproape 100 milioane de Euro), aproximativ 22% din fondurile publice alocate activitatii de cercetare, dezvoltare si inovare (conform Legii Bugetului de Stat pe anul 2015, bugetul total este de 1.913.680.000 lei, din care Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice gestioneaza 1.461.498.000 lei), potrivit informatiilor de pe site-ul institutiei. Institutia distribuie acesti bani pe baza de competitii pentru proiecte de cercetare, pe care le organizeaza si ulterior monitorizeaza implementarea proiectelor acceptate la finantare.

Citeste si:

Senatorul Ecaterina Andronescu a explicat pentru "Adevarul" ca UEFISCDI ar urma sa fie inlocuit cu alte doua institutii, care vor imparti practic competentele UEFISCDI. Spre exemplu, o institutie se va ocupa de evaluare si alta de monitorizare, a exemplificat Andronescu. "Doresc sa subliniez ca nu se intoarce nimic la Politehnica, cum s-a speculat in presa. In ceea ce priveste votul din plen, s-ar putea sa ne intoarcem la comisie, sa asteptam o ordonanta de urgenta sau o hotarare de guvern care sa reglementeze cele doua institutii. Nicaieri in lume nu este o singura entitate care sa gestioneze toate resursele din cercetare, daca spargem in doua institutii, nu vom avea la un loc toate resursele", a spus Andronescu.